Iráni drón Izrael felett

A Hamász katonai szárnya, az Iszlám Dzsihád hétfőn harmincöt rakétagránátot lőtt ki a zsidó állam területére.

Harmincöt aknagránátot és rakétát lőttek ki Izraelre hétfőn a Gázai övezetből – jelentette a BBC. Ahogy a brit közszolgálati médium honlapja írja, a lövedékek Eskolnál és a Kerem Salom-i határátkelőnél csapódtak be, de sérültekről nem érkezett jelentés. A Gázai övezetet irányító Hamász katonai szárnya, az Iszlám Dzsihád szerint bosszúról van szó: a támadás azt a vasárnapi izraeli akciót volt hivatva megtorolni, amelyben öt civil és a palesztin milícia két tagja sérült meg a gázai földsáv déli részén.

A hétfői palesztin aknagránát-támadás Eskolban mindössze egy házat rongált meg, és Izrael azonnal válaszolt is, egy tankról véve célba szélsőségeseket a gázai Han Juniszban. A gázai egészségügyi minisztérium bejelentése szerint az izraeli válaszakciónak három sérültje van, köztük az Iszlám Dzsihádnak az a tagja, aki a hétfői palesztin támadás mögött áll. A Hamász utoljára júniusban ismerte el, hogy lőtte a zsidó állam területét.

Az izraeli légierő hétfő reggel egyébként erődemonstrációt tartott Libanon felett. Az üzenet a Hezbollahnak szólt, Izrael gyanúja szerint legalábbis a szélsőséges síita szervezet indított el szombaton egy pilóta nélküli repülőgépet a zsidó állam területe felé. A drón délen, a Földközi-tenger felől repült be az izraeli légtérbe, ahol 20 perccel később a vadászgépek kilőtték. Fegyver a pilóta nélküli repülőgépen nem volt, „csak” felderítésre küldték.

Mivel a Hamásznak nincs drónja, a gépet minden valószínűség szerint a Hezbollah indította el. A Hezbollah utoljára 2006-ban próbált meg drónnal kémkedni Izrael felett, és 2004 óta kísérletezik azzal, hogy sofőr nélküli járművei meddig juthatnak a zsidó állam területén.

Egy  izraeli lap, a Jediót Ahronót szerint egyébként iráni fejlesztésű pilóta nélküli repülőgépről van szó, amelynek célja az lehetett, hogy információkat szerezzen a Dimonában lévő nukleáris reaktorról. Teherán nemrég jelentette be, hogy birtokában van olyan pilóta nélküli repülőgépeknek, amelyek kétezer kilométerre is el tudnak repülni, hatósugarukban így a Közel-Kelet jelentős részével együtt Izrael is benne van. (A bemutatott iráni drón nagyon hasonló ahhoz az amerikai RQ–170 Sentinelhez, amelyet tavaly lőttek le a perzsa ország felett. Teherán áprilisban jelezte, hogy építi a másolatot.)

Annak ellenére, hogy 20 percig hagyták repülni izraeli légtérben, a Hezbollah drónjának nem volt sok esélye. Jiftah Sapir, az izraeli Nemzeti Biztonsági Tanulmányok Intézetének szakértője szerint a pilóta nélküli repülőgép csak azért kapott időt, hogy mielőtt kilövik, az izraeliek kiderítsék, milyen technológiával készült és milyen képességekkel rendelkezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.