Rakétákkal kísérletezett Irán

Ballisztikus rakétákkal hajtott végre kísérletet kedden az iráni Iszlám Forradalmi Gárda. Az állami tévé tudósítása szerint föld alatti silóból, éjszaka bocsátottak föl a Qiam-1 típusú, közepes hatósugarú rakétákat, amelyek 700 kilométeres távolságban lévő célpontokat semmisítettek meg.

Alig két hónappal az után hajtották végre a kísérletet, hogy az Egyesült Államok szankciókkal sújtott minden az iráni rakétaprogrammal kapcsolatban álló céget és magánszemélyt. A büntetőintézkedéssel arra válaszoltak, hogy Irán tavaly októberben ugyancsak közép-hatósugarú Emad rakétákat tesztelt.

Amir Ali Hadzsizedah tábornok, a gárda légi erejének parancsnoka kijelentette: a szankciók nem állítják meg Irán rakétafejlesztési törekvéseit, ez ugyanis hagyományos elrettentő erejének az egyik sarokköve.

Az októberi kísérlet még sértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1929 számú határozatát, amely megtiltotta Teheránnak, hogy atomtöltetek célba juttatására alkalmas rakéták fejlesztésén dolgozzon. A nyugati hatalmakkal az ENSZ égisze alatt kötött, az iráni nukleáris programot szigorú korlátok közé szorító atomalku idén januári érvénybe lépése után azonban ez a dokumentum érvényét vesztette, a helyette életbe lépett határozat pedig csak „felszólítja" Teheránt, hogy tartózkodjon az atomfegyverként is alkalmazható rakéták atom- és rakétaprogramjának keretei között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.