Rakétakísérletre készülhet Észak-Korea

Föld alatti rakétahajtóanyag-töltő állomást is épített Észak-Korea egy rakétaindító siló mellett – írta csütörtöki számában egy dél-koreai lap. A Nyugat attól tart, hogy Phenjan bejelentésével egy műhold felbocsátásáról szóló bejelentéssel valójában ballisztikus rakétakísérletet leplez.

A létesítmény föld alá helyezése megnehezíti, hogy kémműholdakkal észlelhető legyen, ha indításra készítenek elő egy  rakétát. A töltőállomást a tavalyi év végén vagy ez év elején  építették meg az ország északkeleti partvidékén lévő rakétabázison – írta a Dong-a Ilbo egy meg nem nevezett magas rangú dél-koreai illetékesre hivatkozva.

A North Korean sentry post at a village in the North Korean county of Kaepoong is seen in this picture taken from a South Korean observation post in Paju, about 45 km (28 miles) north of Seoul, February 25, 2009. North Korean leader Kim Jong-il has b
A North Korean sentry post at a village in the North Korean county of Kaepoong is seen in this picture taken from a South Korean observation post in Paju, about 45 km (28 miles) north of Seoul, February 25, 2009. North Korean leader Kim Jong-il has b

A dél-koreai hírszerzés és a védelmi minisztérium a téma kényes  jellegére hivatkozva nem nyilatkozott a lapértesülésről.

Észak-Korea néhány napja bejelentette, hogy űrprogramja keretében műholdat készül pályára állítani. A környező országok és  az Egyesült Államok azonban attól tartanak, hogy a műhold felbocsátásáról szóló hírekkel valójában egy nagy hatótávolságú, ballisztikus rakétával készülő kísérletet lepleznek.

A dél-koreai hírszerzés vezetői szerdán tájékozatták a szöuli  parlament illetékes bizottságát arról, hogy az eszköz, amelynek  indítására Észak-Korea készül, alakját tekintve sokkal inkább  hasonlít egy nagy hatótávolságú Taepodong rakétához, mint egy  műholdhoz – mondta a zárt ülés egyik résztvevője, egy kormánypárti  képviselő.

Észak-Korea 1998-ban is azt hangoztatta, hogy műholdat állít  pályára, amikor Taepodong-1 ballisztikus rakétájával kísérletet  hajtott végre egy Japán felett ívelő pályán. A kommunista ország 2006-ban tesztelte nagyobb hatótávolságú, becslések szerint Alaszka  elérésére is képes Taepodong-2 hadászati rakétáját, de a kísérleti indítás kudarcba fulladt: a rakéta nem sokkal elindítása után az  óceánba hullott. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa még abban az évben  határozatot hozott, amellyel megtiltotta Észak-Koreának, hogy  folytassa ballisztikusrakéta-programját.

Médiajelentések szerint a következő rakétakísérletet a  Taepodong-2 továbbfejlesztett változatával hajthatják végre, amely  már az Egyesült Államok nyugati partvidékét is fenyegetheti. Az  észak-koreai tömegtájékoztatás szerdán beszámolt arról, hogy Kim  Dzsong Il észak-koreai vezető ellátogatott abba a tartományba,  ahonnan az állítólagos műholdat fel akarják bocsátani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.