Rakétákat csempésztek volna Kínába orosz haditengerészek

Tengeralattjárók ellen bevethető, hibátlan minőségű bombákat és rakétakat csempésztek volna Kínába az orosz haditengerészek. A fegyveres erők képviselői az utóbbi években igen rossz anyagi körülmények között élnek.

Az orosz haditengerészet magas rangú tisztjei 200, tengeralattjárók ellen használatos, megsemmisítendő légibombát csak papíron detonálták, s a tételt Kínába akarták csempészni – közölte Alekszandr  Szorocskin, az orosz ügyészség mellett működő nyomozati bizottság  militáris részlegének vezetője csütörtökön.
A nyomozás szerint a tiszti csoport egy gazdasági társaságnak átutalt 1,6 millió rubelt a 200 bomba megsemmisítéséért,  valójában azonban az elavultként leírt bombákat nem robbantották fel.

Emellett a szavatosság első kategóriájából az ötödikbe soroltak 20, tengeralattjáró ellen használatos rakétát , de ezeket sem semmisítették meg, hanem a 200 bomba közül 195 darabbal együtt egy helyőrség raktárába szállították, ahonnan a határon túlra akarták csempészni.

Hozzátette: a szakértők megállapították, hogy a robbanószerek tökéletesen hibátlanok, értékük mintegy 18 millió dollár. Szorocskin szerint a „szállítók” a vevővel már 2007-ben szerződést  kötöttek a bombákra és rakétákra.

A közlés időpontjában a nyomozók a gyanúsítottak kihallgatását folytatták, a vád különösen nagy értékre elkövetett csalás. Megfigyelők szerint a hadsereg raktáraiban lévő eszközökkel való kereskedelem azért terjedt el Oroszországban, mert az utóbbi években igen rossz anyagi körülmények között élnek a fegyveres erők képviselői.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.