Rakétagránáttal támadtak a damaszkuszi pártszékházra

Ha a hír igaz, a szíriai felkelés kitörése, azaz március óta ez az első eset, hogy fővárosi célpontot ér támadás. Basár Aszad elnök rezsimje az Arab Liga által szabott háromnapos határidő után sem szüntette be az erőszakot az ellenzéki tüntetőkkel szemben.

Két rakétagránátot lőttek ki vasárnap hajnalban a Szíriát kormányzó Baath Párt damaszkuszi székházára. Az épületből füst száll fel, a hatóságok pedig lezárták a helyszínt, de hivatalos bejelentést még senki nem tett az incidensről, amelyről a hírügynökségek csak aktivistáktól és szemtanúktól származó információk alapján számoltak be. Ha valóban támadás történt, az az első a fővárosban azóta, hogy nyolc hónapja kitört a felkelés Basár Aszad elnök rezsimje ellen. Egy szemtanú szerint a két rakétagránát becsapódásakor az épület javarészt üres volt.

Ellenzéki közlések szerint a Baath Párt damaszkuszi székházára több rakétagránátot is kilőttek. „Ez üzenet volt a rezsimnek” – mondta egy névtelenséget kérő szemtanú. Az épület körül később helyreállt a rend, és bár bent nagy a biztonsági készülődés, az utcákon az élet a normális kerékvágásban megy tovább. Az épületen nem látni rombolás jeleit. Bár a Reuters brit hírügynökség szerint a támadást a dezertőrökből álló Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) magára vállalta, közel-keleti tudósítók azt sem zárják ki, hogy az egész az Aszad-rezsim műve, amely így akarja igazolni az ellenzéki tüntetők elleni erőszakos fellépést.

Szíriában az Arab Liga által megszabott háromnapos határidő lejártával is folytatódtak a rendszerellenes tüntetők elleni akciók: szombaton 14 ember vesztette életét a karhatalmi erők fellépésében – közölte egy emberi jogi szervezet.

Az ország középső részén fekvő Sezar városban és a török határon fekvő Dzsabal az-Zavija területen alkalmaztak erőszakot a tüntetők ellen. Tizenkét polgári lakos, illetve a tüntetők oldalára átállt két katona vesztette életét.

Az Arab Liga múlt szombaton felfüggesztette Szíria tagságát, szerdán pedig három napot adott Damaszkusznak arra, hogy leállítsa a rendszerellenes tüntetők elleni erőszakkampányát, különben gazdasági szankciókkal kell számolnia. A határidő szombaton éjfélkor járt le, de a karhatalmi erők brutalitása folytatódott szombaton, és az előző két napon is.

A damaszkuszi kormány pénteken „elvben” beleegyezett abba, hogy az Arab Liga megfigyelőcsoportot küldjön az országba, de Aszad a Sunday Times című brit lapban szombat este megjelent interjúban leszögezte, hogy az Arab Liga nyomásgyakorlása ellenére is folytatódik a hatóságok fellépése a kormányellenes erők ellen.

„A konfliktus folytatódni fog, és közben a Szíria leigázására irányuló nyomásgyakorlás is folytatódik" – mondta Aszad, hozzátéve, hogy a válság rendezésének egyetlen módja  „a fegyveres bandák elleni hajsza, a szomszédos országokból Szíriába irányuló fegyvercsempészet és a szabotázsakciók megakadályozása, és a joguralom és a rend érvényre juttatása”.

Az Arab Liga vasárnap elutasította azokat a módosításokat, amelyeket Szíria javasolt az ország belpolitikai válságának megoldását célzó béketervhez. A kairói székhelyű szervezet vasárnap kiadott közleménye szerint a Damaszkusz által kezdeményezett változtatások éppen a terv lényegét változtatnák meg. Azért is elfogadhatatlanok, mert „drasztikusan módosítanák" az Arab Liga által Szíriába küldendő, 500 fős megfigyelő misszió mandátumát – mutat rá a közlemény.

A liga által kijelölt megfigyelőknek az lenne a feladatuk, hogy ellenőrizzék és biztosítsák a béketerv megvalósítását. A misszió része a szervezet által kidolgozott béketervnek, amelynek elfogadására november 16-i ülésén három napot adott az Arab Liga Damaszkusznak.

Hogy Szíria mit akart megváltoztatni a tervben, azt az Arab Liga konkrétan nem közölte. A MENA egyiptomi hírügynökség jelentése szerint az Arab Liga tagországainak külügyminiszterei csütörtökön megvitatják a Szíriában kialakult helyzetet. A szervezet Szíriával foglalkozó – Algériából, Egyiptomból, Katarból és Szudánból álló – csoportja egy nappal korábban előkészítő értekezletet tart.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.