Felfüggeszti a szíriai segélyszállítmányokat az ENSZ

Légi csapás ért egy humanitárius konvojt. Legalább 12 ember meghalt, 18 teherautó megrongálódott. Az oroszok tagadják, hogy közük lenne a történtekhez, szerintük lehet, hogy nem is volt támadás, hanem kigyulladtak járművek.

Az ENSZ felfüggesztette a Szíriába küldött segélyszállítmányokat, miután hétfőn légi csapást mértek egy segélykonvojra, írja a The Guardian. Ezzel a támadással valószínűleg végérvényesen összeomlott a múlt hétfőn – John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter genfi megállapodása nyomán – életbe lépett tűzszünet is. 

A teherautókat, amelyek az ENSZ égisze alatt vittek humanitárius szállítmányt Aleppóba, egy a Szíriai Arab Félhold segélyszervezethez tartozó parkolóban érte több találat.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű szervezet szerint vagy a szíriai kormányerők, vagy az őket támogató orosz alakulatok gépei hajthatták végre a támadást, amelyben egyes hírek szerint 12, mások szerint 14 ember életét vesztette, és a 31-ből tizennyolc kamion megrongálódott. A rakétacsapás hírét az ENSZ is megerősítette, de arról semmit sem közölt, hogy mely erők voltak az elkövetők.

A moszkvai védelmi minisztérium közleménye szerint sem az orosz, sem a szíriai légierő nem vett részt a támadásban. A konvoj hollétéről egyedül a térséget ellenőrző lázadóknak volt információjuk - közölte a tárca szóvivője, aki szerint nem is biztos, hogy légi csapás történt, a teherautók egyszerűen kigyulladhattak. Igor Konasenkov azt mondta, hogy a történtekről pontos infiormációjuk csak a Fehérsisakosok nevű mmnetőszervezetnek lehet, amely szerinte a nyáron nevet véltott al-Nuszra Fronthoz áll közel.  

Az amerikai külügyminisztérium felháborodottan reagált a történtekre. A konvoj célja ismert volt a szíriai rezsim és az oroszok előtt is – mondta John Kirby szóvivő. Stephen O'Brien, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes vezetője pedig azt mondta, hogy, ha a „kíméletlen támadás" szándékosnak bizonyul, akkor az kimeríti a háborús bűn fogalmát.

A rakétatámadást az után hajtották végre, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcra alapított, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció gépei szombaton csapást mértek a szíriai hadsereg állásaira. Washingtonban tévedésnek minősítették, a Moszkva és Teherán által támogatott szír elnök, Bassár el-Aszad viszont „égbekiáltó agressziónak" nevezte az akciót, amelyben a hivatalos közlés szerint több mint hatvan katona életét vesztette. A szíriai hadsereg hétfőn közölte, hogy befejezettnek tekinti a tűzszünetet. A bejelentés után nyomban kiújultak a harcok Aleppónál.

 

A tervek szerint az Egyesült Államok és Oroszország képviselői kedden, New Yorkban megvitatják a szíriai helyzetet, feltehetőleg megpróbálják megmenteni a fegyvernyugvást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.