Rakéta végzett Bin Laden fiával

Szaad bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot irányító Oszama bin Laden egyik fia állítólag meghalt az év elején Pakisztánban egy amerikai rakétatámadásban.

"Nyolcvan és 85 százalék közötti a valószínűsége annak, hogy Szaad bin Laden meghalt a légitámadásban" - közölte az NPR amerikai közszolgálati rádióval egy magas rangú hírszerzési illetékes.

Oszama bin Laden fia egy, az al-Dzsazírában sugárzott videófelvételen
Picture taken from undated Al Jazeera television purportedly shows Mohamed bin Osama bin Laden (L), one of the sons of Saudi-born dissident Osama bin Laden, near Ghazni. Taliban forces were searching the area for U.S soldiers. [ U.S. B-52 bombers continued to pound the front line of Taliban forces north of the Afghan capital November 7, 2001. ] POOR QUALITY VIDEO DOCUMENT (CREDIT REUTERS/Al-Jazeera TV)

A neve elhallgatását kérő tiszt beismerte, hogy a szolgálatoknak nincs birtokában a húszas éveiben járó Szaad bin Laden holtteste, így DNS-vizsgálatokkal sem áll módjukban megerősíteni a halálát. A Központi Hírszerző Szolgálat (CIA) és az amerikai középső parancsnokság (Centcom) nem tudta megerősíteni a Szaad bin Laden haláláról szóló értesülést. A rádió nem közölte a támadás helyét, csak azt, hogy idén egy pilóta nélküli repülőgép hajtotta végre. Hírszerzési számítások szerint az ilyen repülőgépekkel tavaly év eleje óta végrehajtott 50 amerikai támadásban mintegy 470 szélsőséges vesztette életét.

2009 januárjában az amerikai pénzügyminisztérium befagyasztotta az al-Kaidához való tartozással gyanúsított Szaad bin Laden amerikai bankszámláit. A terroristavezér fia - akit a közbülső láncszemnek sejtenek Irán és az al-Kaida meglehetősen homályos viszonyában - ezidőtájt menekült 2003 óta tartó iráni házi őrizetéből Pakisztánba. Álítólag ő volt az, aki a terrorszervezet második számú vezetője, Ajman az-Zawahiri nevében tartotta a kapcsolatot az iráni Forradalmi Gárda elit alakulatával, az al-Kudsszal.

Azt nem tudni, hogy Szaad bin Laden apja közelében volt-e, amikor a feltevések szerint halálos rakétatámadás érte. A közkeletű vélekedés úgy tartja, Oszama bin Laden még mindig valahol az Afganisztán és Pakisztán határán fekvő rideg hegyek között rejtőzik.

Csak rossz időben volt rossz helyen - mondta a fiúról az NPR-nek nyilatkozó hírszerző, hozzátéve, terrorista körökben jól csengő neve ellenére Szaad bin Laden messze nem volt kulcsfigurája az al-Kaidának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.