Rájárt a rúd a torykra

Megbüntették a szavazók a részleges önkormányzati választáson az elmúlt hónapok népszerűtlen döntéseiért a Konzervatív Pártot és a Liberális Demokratákat. Ha parlamenti választást tartottak volna, a Munkáspárt visszakerült volna a hatalomba.

A parlamenti ciklus feléhez közeledve rendezett helyhatósági választásokon igazi áttörést ért el a Munkáspárt. A 181 választási körzetben leadott szavazatok túlnyomó többségének kiértékelése után a 2010 tavaszán tizenhárom év után parlamenti ellenzékbe került párt hozzátette korábbi önkormányzati képviselői helyéhez azt a több mint 700-at, amit politológusok előzetesen a siker feltételének tekintettek. A kormánykoalíció mindkét pártja súlyos veszteségeket szenvedett el, a toryk több mint 370, a liberális demokraták több mint 250 helyhatósági mandátummal lettek szegényebbek, annak ellenére, hogy utóbbiak hagyományosan népszerűbbek helyi, mint országos szinten.

Ed Miliband pártvezért éltetik hívei Birminghamben

Az Angliában, Walesben és Skóciában sorra került erőpróbán a választók minden korábbinál alacsonyabb arányban, 32 százalékban járultak az urnákhoz, de voksolhattak természetesen a helyhatósági adót fizető európai uniós polgárok is. A számokat óvatosan kell kezelni, hiszen félidőben gyakran büntetik a szavazók a kormányokat. Parlamenti választási arányokra lefordítva mégis imponáló a Munkáspárt előrehaladása másfél éve működő fiatal vezetője irányítása alatt. A Labour 38-39, a Konzervatív Párt 31, a Liberális Demokraták 16 százalékot szereztek, ami azt jelenti: Ed Miliband kaphatná meg a Downing Street 10. kulcsát.

David Cameron kormányfő „sajnálkozását fejezte ki a kiakolbólított konzervatív önkormányzati képviselőknek”, míg a lib-dem miniszterelnökhelyettes, Nick Clegg „nagyon szomorúnak” nevezte magát az elvesztett helyek miatt. Konzervatív elemzők igyekeztek elrontani a Munkáspárt túláradó örömét, emlékeztetve arra, hogy általában 40 százalék az a küszöb, melyet a ciklus felénél a következő parlamenti választásból győztesen kikerülő pártnak el kell érnie, azaz Miliband „még nem ragadta meg a választók fantáziáját”. David Cameron kormánya katasztrofális heteken van túl, elsősorban a középosztályt sújtó államháztartási intézkedései és a sajtóetikai botrány miatt, illetve a The Sunday Times leleplezése nyomán. A vasárnapi lap tényfeltáró újságírói kiszimatolták, hogy a konzervatív pártkasszába befizetett nagyobb összegek fejében az adományozók a kormányfő és vezető miniszterek közvetlen közelségébe kerülve kétes befolyásra tehettek szert.

A britek nem kérnek nácikat, sem a nagyvárosok közvetlenül választott polgármestert

A helyhatósági megmérettetés pozitív üzenete, hogy a szavazók az eddig betöltött és most szavazásra került mind a hat képviselői helyétől megfosztották a szélsőjobb Brit Nemzeti Pártot. Igaz, a különc George Galloway háborúellenes Respect pártja, mely nemrégiben meglepetésre időközi parlamenti választást nyert az észak-angliai, multikulturális Bradfordban, ugyanitt öt új tanácstagi posztot szerzett.

Egyelőre nem örvend osztatlan népszerűségnek a lehetőség, hogy a nagyvárosok közvetlenül válasszanak maguknak főpolgármestert. A megkérdezett helységek közül öten nem kértek a változásból, csak a délnyugat-angliai Bristol lakói voksoltak igennel a reformra.

London immár negyedszer szavazott közvetlen formában főpolgármesterére, ám a szavazatok megszámlálása csak péntek délben kezdődött meg. Egyelőre Boris Johnson, a Konzervatív Párt jelöltje, jelenlegi városvezető vezet a munkáspárti Ken Livingstone, az előző polgármester előtt. A London Assembly-ben, a fővárosi önkormányzatban várhatóan ugyancsak a Munkáspárt jut a legtöbb mandátumhoz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.