Rájár a rúd a spanyol királyi családra

I. János Károly spanyol királyt reggel magánrepülőgéppel hozták vissza Botswanából, ahol elefántokra vadászott, ám a táborban olyan szerencsétlenül esett el, hogy három helyen eltört a csípője. Nem ő az egyedüli, akit balszerencse üldöz a családban.

A királyt Madridban megoperálták, csípőprotézist kapott, és a következő 45 napban betegszabadságon lesz – közölte a spanyol királyi ház szóvivője. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a szenvedélyes vadász uralkodó magánutazáson volt, így nem vette igénybe a hivatalos utazásokra rendelkezésre álló repülőgépet. A spanyol takarékossági intézkedések közepette a királyi család is spórolni kényszerül.

Mint az El País írja, Zsófia királyné nem tartózkodott otthon, még pénteken – menetrend szerinti járattal – elutazott Görögországba, ahol testvéreivel ünnepli a húsvétot. (Zsófia a hajdani görög király lánya.) A királyi család tagjai most folyamatosan beteget látogathatnak: egy másik madridi kórházban kezelik a király 13 éves unokáját, aki apjával szintén „vadászatot játszott", és lábon lőtte magát még a múlt héten. Kétszer is meg kellett operálni, és közben az is kiderült, hogy ilyen kaliberű fegyver semmi esetre nem való gyerek kezébe – a törvények ezt tiltják is.

I. János Károlyt még Francisco Franco tábornok ültette a trónra, és a király fontos szerepet játszott a demokratikus átmenet alatt. Mostani balesete ismét ráirányítja a figyelmet arra, hogy a 74 éves uralkodó egészsége hanyatlik: tavaly egy jóindulatú tüdődaganatot távolítottak el a szervezetéből, majd térdműtéten esett át, nem is olyan régen pedig óriási lila folttal a szeme körül jelent meg – magyarázata szerint nekiment egy kilincsnek. Fülöp trónörökös ugyan készenlétben áll, ám kérdés, hogy a spanyol társadalom hogyan viseli majd a második generációt, sikerül-e fenntartani a protokollszerepet játszó, ám költséges monarchia népszerűségét a gazdaságilag nehéz időkben is.

János Károly király egy spanyol katonai szállítógép fedélzetén
Spanish King Juan Carlos sits in the cockpit with pilots of a prototype of an A400M Airbus military plane at Torrejon de Ardoz military base near Madrid March 1, 2012. REUTERS/Chema Moya-POOL (SPAIN - Tags: ROYALS TRANSPORT MILITARY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.