Radikalizálódást megelőző oktatási programokat indít az EU

Tízmillió eurós alapot hoznak létre az EU-tagállamok oktatási és ifjúsági kérdésekben illetékes miniszterei annak érdekében, hogy az oktatással visszaszorítsák a szélsőséges tanok terjedését és elősegítsék az integrációt - jelentette be Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.
A biztos a miniszterek e téma megvitatására rendezett kétnapos brüsszeli ülése alkalmából tartott sajtótájékoztatón ismertette a döntést. Navracsics Tibor elmondta, hogy a miniszterek újabb oktatási programokat indítanak a radikalizmus megelőzéséért. A szélsőséges eszmék visszaszorítása érdekében a 2016-os év az oktatás és az egyetemeken kívüli képzések éve lesz - mondta a biztos, hozzátéve: az oktatási programokba be kell kapcsolni az újonnan érkezett menedékkérőket is a beilleszkedésük elősegítése érdekében.

Az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyekért felelős tagállami miniszterek tanácsa a párizsi merényletsorozat egyik fő okára, a másodgenerációs fiatalok integrációjának hiányára és az abból levezethető radikalizmus erősödésének megelőzésére koncentrál - mondta a biztos. A szélsőséges tanok terjedésének egyik lehetséges ellenszere lehet az olyan oktatási program létrehozása, mint az Erasmus+, amely nem csak a diákság számára nyújt lehetőséget a továbbtanulás terén, hanem az újonnan érkezett menedékkérők is bekapcsolódhatnak a programba, ami segíti beilleszkedésüket a társadalomba. Ezért az ülésező miniszterek 10 millió eurós támogatást javasolnak az oktatási program számára. A szakminiszterek szerint mindez a szélsőségektől mentes európai értékek terjesztését segíti elő az alapoktatástól az egyetemig - hangsúlyozta Navracsics Tibor.

A sajtótájékoztatón Claude Meisch, Luxemburg oktatási, gyermek és ifjúsági minisztere hangsúlyozta, hogy az oktatás jövőt ad a reményveszett fiatalságnak, ami akár már rövid távon is gátolhatja a szélsőséges világnézet terjedését. Najat Vallaud-Belkacem francia oktatási miniszter az alapvető európai értékek megóvását emelte ki beszédében, hangsúlyozva, hogy a testvériség eszményét erősíti, ha a leszakadókat az oktatás segítségével integráljuk társadalmunkba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.