Radikális iszlamisták beszállítóját foghatták el Boszniában

Öt férfit tartóztattak le csütörtökön a boszniai Szerb Köztársaságban, Bosznia-Hercegovina főként szerbek lakta részében, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fegyvereket csempésztek Svédországba – jelentette a boszniai sajtó pénteken.
A boszniai Szerb Köztársaság rendőrsége pénteken megerősítette, hogy az elfogottakat illegális fegyverkereskedelemmel gyanúsítják. Nem hivatalos információk szerint a csempészek Svédországban a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista szervezet tagjainak adták el a fegyvereket.

A Wolf RS fedőnevű akció keretében egy héttel korábban Svédországban is őrizetbe vettek egy boszniai származású férfit, két másik után pedig még nyomoznak.

A rendőrség hét helyet vizsgált át, és jelentős mennyiségű fegyvert és lőszert foglalt le.

A Vecernje Novosti című szerb napilapnak Dzevad Galijasevic terrorelhárítási szakértő elmondta, hogy a Muzulmán Testvériség az egyik legnagyobb felvásárló a feketepiacon. A szervezet majdnem száz éve létezik, és Bosznia-Hercegovinában is mintegy hetven éve jelen van az egyik ága, az Ifjú Muszlimok (Mladi muslimani) nevű szervezet, amelynek még Alija Izetbegovic, Bosznia-Hercegovina első elnöke is a tagja volt. A szervezet eredetileg az iszlám értékek hirdetését és a muszlim lakosság támogatását tűzte ki célul.

A Muzulmán Testvériség elleni egyik legnagyobb akcióra a térségben 1983-ban került sor, amikor mintegy húsz tagjukat tartóztatták le, mert az akkori Jugoszlávia kommunista rendszerének megdöntését tervezték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.