Radicová eltörölné a kettős állampolgársági törvényt

A szlovák kormányfő szerint korlátozott mértékben, de valószínűleg megmaradnak az államnyelvtörvényben azok a szankciók, amelyeket a jogszabály megsértésért vezetett be a Robert Fico vezette kormányzat. El akarják törölni viszont a kettős állampolgársággal kapcsolatos szlovák törvényt.

 "Egyetértés van abban, hogy ami a közérdekű információkat, az alapvető szolgáltatások elérhetőségét érintő információkat vagy az életveszélyre figyelmezető információkat illeti, szükség van a büntetésekre a törvénysértések miatt" - jelentette ki Iveta Radicová szerdán délelőtt Pozsonyban, amikor ismertette az éjjeli koalíciós tanácskozás eredményeit.

Nem született egyezség a pozsonyi kabinet szerdai ülésén az államnyelvtörvény módosításának végleges változatáról. - Sok mindenben már szót értettünk, de maradtak még nyitott kérdések. A Híd-Most vezetői a pénzbírság teljes eltörlését indítványozzák, partnereink azonban bizonyos esetekben megtartanák ennek a szankciónak az érvényességét. A törvénytervezet végleges változásáról a kormány csütörtök délutáni rendkívüli ülésén döntünk. Addig tárgyalunk – tájékoztatta lapunkat Rudolf Chmel.

A kisebbségi és emberjogi kérdéseket felügyelő kormányalelnök a továbbiakban kifejtette: - A tervezett módosítás lényege az, hogy megszüntessük azokat a túlzásokat, amelyek jogállamaban megengedhetetlenek. Ugyanakkor megőrizzük a szlovák nyelvnek azt a fontos szerepét, hogy országunkban a különböző nemzetiségű polgárok közötti kommunkáció eszköze maradjon. A száztól ötezer euróig terjedő pénzbírságot csak akkor kívánjuk alkalmazni, ha az törvénysértést elkövetők többszöri felszólítás ellenére sem hajlandók megszüntetni a törvénysértést. A Híd viszont ezt is indokolatlannak tartja.

Arról már döntöttünk, hogy a helyi önkormányzatok tanácskozásait majd nem kell szlovákul megtartani, ha ebbe minden jelenlévő beleegyezik. A nemzetiségi iskolákban pedig nem lesz kötelező kétnyelvűen vezetni a pedagógiai dokumentációt, elég lesz a tannyelven eleget tenni ennek a feladatnak. Az emlékműveken és más hasonló jellegű alkotásokon sem kell majd elsőként szlovák feliratot alkalmazni, s a szöveget sem szükséges engedélyeztetni a minisztériumban, ahogy a jelenlegi jogszabály előírja. Több más esetben is visszaállítjuk a kisebbségi nyelvek hivatali használatának lehetőségét. Egyúttal pedig az államnyelvtörvény módosítását követően mielőbb szeretnénk elfogadtatni a kisebbségi nyelvek hivatali használatáról rendelkező jogszabályt – közölte a miniszterelnök-helyettes. Bugár Béla, a Híd-Most elnöke szerint a módosításról mielőbb dönteni kell a pozsonyi törvényhozásnak, hogy főleg a szlovákiai magyarságot sújtó rendelkezések érvényüket veszítsék.

A pozsonyi kabinet szerdán elnapolta a szlovák állampolgárságról rendelkező törvény módosítását célzó tervezet megvitatását. Értesüléseink szerint erről is éles vita zajlik a kormánykoalícióban. Mikulás Dzurinda külügyminiszter lapunknak úgy nyilatkozott, hogy indítványa szerint a kettős szlovák állampolgárságot csak annak a személynek ítélnék meg, aki  külföldön állandó lakhellyel rendelkezik. Daniel Lipsic, a belügyi tárca vezetője viszont olyan jogi norma megalkotását javasolja,  amely szerint a magyar kettős állampolgárság odaítélését megkönnyítő budapesti törvény a szlovák állampolgárokra nem vonatkozna. Végleges döntés ebben a kérdésben csak a jövő héten várható.

Hiányfüggő politikusi fizetések

A szlovák kabinet tegnap úgy döntött, hogy az aggasztóan magas költségvetési hiány csökkentése, valamint az állami bevételek növelése érdekében a jelenlegi tizenkilencről húsz százalékra emelik az  általános forgalmi adót. Növelik a üzemanyagok, a cigaretta és a sör jövedéki adóját, több kedvezményt pedig eltörölnek. Tíz százalékkal csökkentik a parlamenti képviselők illetményét, a miniszterek és valamennyi állami alkalmazott bérét, kivéve a rendőröket, a pedagógusokat és a független bírákat. Ezen kívül a közjogi méltóságok és a kormánytagok fizetését a költségvetési hiánytól tennék függővé.

Idén Szlovákia várható deficitje a nemzeti össztermék (GDP) csaknem nyolc százalékát éri el. Ezért jövőre a terv szerint az egyszeri, tíz százalékos csökkenésen kívül ugyanennyivel faragnák le az érintettek bérét. Iveta Radicová közölte, hogy ha a parlament jóváhagyja ezt a javaslatot, akkor ő az eddigiekhez képest több mint hatszáz euróval kevesebbet kap majd havonta. Bejelentette azt is, hogy az ország költségvetési hiánya leghamarabb 2012 végére kerülhet a  nemzeti össztermék három százaléka alá

Szavazás a szlovák kettős állampolgársági törvényről a pozsonyi parlamentben
2010. május 26. Szlovákia, Pozsony. Parlament. Kettős állampolgárság szavazása. Fotó: Kurucz Árpád
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.