Radicová bukhat a főügyész miatt

Az első fordulóban nem választották meg a szlovák legfőbb ügyészt, mert a kormánypártok nem tudtak megegyezni a közös jelölt személyében. Ha Dobroslav Trnka marad jelenlegi tisztségében, akkor Iveta Radicová kormányfő lemond tisztségéről.

Nem sikerült megválasztani szerdán az új szlovák legfőbb ügyészt, mert egyetlen jelölt sem kapta meg a jelenlévők voksainak a többségét. Dobroslav Trnka újraválasztását az ellenzékiek hetven szavazattal támogatták. Eva Misíkovára, a három kormánypárt (Híd, Szabadság és Szolidaritás – SaS, Szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom - KDH) jelöltjére negyvenkilencen,  a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) által támogatott Ján Hrivnákra pedig huszonnyolcan szavaztak. A csütörtöki második fordulóba az első két helyezet jutott be.

A négypárti pozsonyi kormánykoalíció több hetes egyeztetét és vita után sem tudott közös jelöltet állítani. Az SDKÚ egyik parlamenti képviselője ugyanis az ellenzékiekhez hasonlóan Dobroslav Trnkát favorizálta. Több pozsonyi lap szerint azért, mert a jelenlegi főügyész igéretett tett, ha marad eddigi pozíciójában, akkor nem szorgalmazza az SDKÚ gyanús pénzügyeinek kivizsgálását. Ezt a feltételezést Mikulás Dzurinda pártelnök cáfolta, végül Hrivnák megválasztását támogatva. A szerdai titkos szavazás előtt Iveta Radicová kormányfő bejelentette: ha a kormánypárti többség ellenére megerősítik eddigi tisztségében a legfőbb ügyészt, akkor benyújtja lemond.

Robert Fico, az ellenzéki Smer vezetője rendkívüli sajtóértekezleten követelte Richard Sulík házelnök lemondását, aki a kormánypárti SaS elnökeként utasította pártja képviselőit arra, hogy mobiljaikkal fényképezzék le a szavazócéduláikat, így igazolva társaik előtt, hogy kit támogattak.  - A házelnök ezzel alkotmánysértést követett el, méltatlan jelenlegi tisztségére – vélekedett a volt szlovák miniszterelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.