Radicová szerint probléma a választójog

A szlovák miniszterelnök szerint problémát okozhat a szlovák-magyar kapcsolatokban, ha Magyarország választójogot ad a határon túli magyaroknak.

Nem tudom mennyire gondolja komolyan Orbán úr a választójog kiterjesztését. Ez probléma. De minden attól függ majd, hogy milyen lesz a konkrét törvény, ez téma a vegyes bizottságokban, és ha szükség lesz rá, akkor a megbeszélésekbe kölcsönösen beavatkozunk. Szoktunk telefonálni - jelentette ki Iveta Radicová abban az interjúban, amelyet az Új Szó című szlovákiai magyar napilap közölt szombaton.

Iveta Radicová és Orbán Viktor
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Iveta Radicová szlovák miniszterelnök, visegrádi országok kormányfõinek csúcstalálkozója.

Radicová elmondta, budapesti látogatása során megegyeztek Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy beindítják a vegyes bizottságok munkáját és azok foglalkoznak majd a magyar állampolgársági törvénnyel.
    „A probléma az, hogy a jogszabály nincs tekintettel a nemzetközileg érvényes követelményekre. Szlovákia ebben a kérdésben élvezi Brüsszel, az Európai Unió támogatását" - fejtette ki a szlovák kormányfő. Mi kölcsönösen tájékoztattuk egymást álláspontjainkról. Én elmondtam, hogy amíg Magyarországon ez a törvény érvényben lesz, nem fogjuk büntetni az állampolgárainkat, de elfogadunk egy jogszabályt, hogy a magyar állampolgárság felvételének nem lesz semmilyen hatása Szlovákiában. Ezt támogatja Brüsszel is. Mi nem utasítjuk el a kettős állampolgárság intézményét, ahogyan Csehország és még sok más állam. Bízom benne, hogy sikerül elérni a standard kettős állampolgárság intézményét Magyarországgal is - magyarázta a pozsonyi álláspontot Radicová. Ugyanakkor a szlovák miniszterelnök azt mondta, hogy nem érez feszültséget Pozsony és Budapest viszonyában. „Nem érzek feszültséget, standard módon kommunikálunk Magyarországgal, akárcsak Lengyelországgal vagy más országokkal" - idézi a lap a miniszterelnököt.

A szlovákiai államnyelvtörvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott: azt gondolja, hogy „életveszély esetében a bírság indokolt". A szankciók meglétéről a készülő kisebbségi nyelvhasználati törvényben azonban kételyei vannak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.