Rács mögött maradnak a Greenpeace-aktivisták

Két hónapra letartóztatásba helyezte a murmanszki bíróság a Greenpeace környezetvédő mozgalom több aktivistáját, aki a múlt héten részt vett egy észak-sarkvidéki orosz tengeri olajfúró platformnál tartott tiltakozó akcióban.

Tizenegy ember – három orosz és nyolc külföldi – ügyében született ilyen döntés. Köztük van egy orosz fotóriporter is. Egy svéd, egy holland és egy ukrán állampolgár őrizetét pedig három nappal hosszabbították meg. A 19 országból származó harminc gyanúsítottat a holland zászló alatt futó Arctic Sunrise jégtörő fedélzetén fogták el, majd szállították Murmanszkba az orosz határőrök. A nyomozó hatóság kalózkodással gyanúsítja őket, és mindegyikük letartóztatását kezdeményezte, de jelezte, hogy a vizsgálat során enyhíthetnek ezen a rendelkezésen.

A Greenpeace, csakúgy, mint a Természetvédelmi Világalap (WWF) az aktivisták szabadon bocsátására szólított fel. Erre kérte Moszkvát hivatalosan Frans Timmermans holland külügyminiszter is, kilátásba helyezve, hogy Hága máskülönben a Nemzetközi Tengerjogi Törvényszékhez fordul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.