Rács mögött az első két vádlott Csehországban

Vizsgálati fogságba küldte a volt cseh mezőgazdasági minisztert és a volt mezőgazdasági miniszterhelyettest az ostravai bíróság. A cseh lapok szirupos filmsorozat szereplőihez hasonlítják a politikusokat.

Vizsgálati fogságba küldte Ivan Fuksa volt cseh mezőgazdasági minisztert és Roman Bocek volt mezőgazdasági miniszterhelyettest az ostravai bíróság.

Petr Necas, a háttérben Jana Nagyová
Czech Prime Minister Petr Necas attends a Civic Democratic Party (ODS) congress in Brno November 4, 2012. Seen behind him is Jana Nagyova (R), who heads his office and is charged with abuse of power and bribery. Necas said on Friday he would not resign after police charged seven people including his close collaborators with abuse of office and corruption. Necas told parliament the corruption charges related to political deals within his party and should not be seen as criminal activity. Picture taken November 4, 2012. REUTERS/Petr Josek (CZECH REPUBLIC - Tags: POLITICS)

Mindkét politikust csütörtökön vette őrizetbe a korrupcióellenes rendőrség (ÚOOZ), amikor razziát hajtott végre a kormányhivatalban, a védelmi minisztériumban, a prágai városi hivatalban és néhány vállalat, illetve vállalkozó székhelyén. Az akció keretében nyolc embert vettek őrizetbe, köztük Jana Nagyovát, a miniszterelnök kabinetfőnökét.

Szombatra virradóra őrizetbe vették Marek Snajdr volt parlamenti képviselőt is, aki az akció idején külföldön tartózkodott. Visszatérése után önként jelentkezett a rendőrségen. Az ostravai bíróság az összes őrizetbe vett ügyét vizsgálja, a vád hivatali hatalommal való visszaélés és korrupció.

Zeman szerint a kormánynak nem kellene folytatnia a munkát

Milos Zeman cseh köztársasági elnök úgy véli, hogy Petr Necas kormányának a botrány után nem kellene folytatnia munkáját. Az államfő újságírói érdeklődésre szombaton a közép-csehországi Lidicében beszélt erről, ahol részt vett a település nácik általi elpusztításának 71. évfordulója alkalmával rendezett megemlékezésen.

- A vádakat nagyon komolynak tartom. A rendőrfőkapitány és a legfőbb államügyész urak meghallgatása után arra a következtetésre jutottam, hogy a vádak megfelelő bizonyítékokon nyugszanak. Bár ez közvetett, de világos válasz a kérdésre - válaszolta Zeman. Az újságírók azt kérdezték az államfőtől, jónak tartaná-e, hogy Petr Necas kormánya továbbra is hivatalában maradjon.

Zeman eddig nem nyilatkozott a csütörtöki razzia ügyében. Pénteken délután külön-külön találkozott Martin Cervícek országos rendőrfőkapitánnyal, Bohuslav Sobotkával, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnökével, Necas kormányfővel, az igazságügyi miniszterrel és az államügyészekkel. A találkozókról semmiféle hivatalos tájékoztatást nem adtak ki. Az elnök csak annyit mondott, hogy először részletesen tájékozódik, majd azt követően fog nyilatkozni.

A kormányzati botrány olyan, mint egyszirupos mexikói sorozat

Eközben a szombati cseh országos napilapok egybehangzóan arról írnak, hogy egyszerre komédia és tragédia is a miniszterelnök kabinetfőnökének esete. Az újságok szerint paradox dolog, hogy bár az ügyben szereplő, százmilliós kétes üzletekben utazó, vitatott vállalkozók és lobbisták továbbra is szabadon vannak, addig a miniszterelnök környezetében lejátszódó „szirupos filmsorozat” szereplői ellen már vádat is emeltek.

Jana Nagyovának, a miniszterelnök kabinetfőnökének esete a katonai hírszerzéssel nevetséges lenne, ha nem bizonyítaná, hogy a magas posztokon lévő személyek súlyosan hibáztak - vélekedik a konzervatív Lidové Noviny. „A rendőrség azt állítja: Nagyová a katonai hírszerzéssel azért figyeltette Necas feleségét, hogy meggyorsítsa válásukat. Necas védekezése nem hivatásos politikusra, hanem egy szerencsétlen szerelmes emberre vall” - írja a lap. Hozzáteszi: az ügy azonban nagyon komoly, hiszen Nagyovának láthatóan fejébe szállt a hatalom, s úgy bánt az állami katonai hírszerzéssel, mint magándetektívekkel.

„A történet teljes egészében megfelel egy mexikói szirupos sorozat paramétereinek” - olvasható a Mladá Fronta Dnes című liberális lap kommentárjában. Mint írja: elfogadhatatlan, hogy a kormány kabinetfőnökének kérésére bárkit is megfigyeljenek. „Az pedig hogyan lehetséges, hogy a tábornokok nem utasították el azonnal a kérését?” - teszi fel a kérdést az újság.

A botrány másik központi témáját - a Polgári Demokratikus Párt (ODS) három volt képviselője tavaly ősszel jól fizető állást kapott azért, hogy politikai engedményeket tettek a kormánynak - a cseh sajtó szerint nagyon nehéz bűncselekményként értelmezni. Ezek a politikai üzletek ugyanis évek óta részei a cseh politikai valóságnak. A lapok emlékeztetnek: a múltban számos olyan politikus jutott kedvező lehetőséghez, aki valamilyen módon segített a kormánynak vagy pártjának. „Az eddigi gyakorlat ezeken a kompenzációkon alapult” - írja a Lidové Noviny.

„Ha elfogadnánk, hogy korrupciónak minősíthető az, ha valaki bizonyos szolgálatokért bizonyos posztot kap, akkor az bizonyos értelemben az ezer éve létező politikai gyakorlat végét jelentené” - mutat rá a Mladá Fronta Dnes.

Egyértelműen másként kellene értékelni azt a helyzetet, ha bárki is konkrét pénzösszeget kapna szolgálatai ellentételezéseként, az már bűncselekmény lenne - vélik egybehangzóan a prágai napilapok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.