Rács mögött a „nagy kombinátor"

Harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte Viorel Hrebenciucot a román legfelsőbb bíróság. A bukaresti képviselőház alelnöki tisztségéről és képviselői mandátumáról hétfőn lemondott politikust szervezett bűnözéssel, befolyással való üzérkedéssel, pénzmosással és felbujtással vádolják az illegális visszaszolgáltatások ügyében. A korrupcióellenes ügyészség szerint Hrebenciuc három bűntársával, 2013 áprilisával kezdődően megvesztegetéssel és befolyását felhasználva próbálta elérni 43.227 hektár erdő megszerzését és sürgős értékesítését.

Miután leleplezték, a „nagy kombinátorként" emlegetett politikus megpróbálta rávenni szenátor kollégáját, Dan Sova szociáldemokrata pártszóvivőt olyan törvénykezdeményezés benyújtására, amelynek köszönhetően megúszhatta volna a börtönt abban az esetben, ha a bíróság bűnösnek találja.

Kattant a bilincs a Microsoft-ügy négy gyanúsítottjának a kezén is. Dorin Cocos üzletember, az államfői posztra pályázó Elena Udrea egykori férje, Gabriel Sandu volt távközlési miniszter, Nicolae Dumitru üzletember és Gheorghe Stefan, Piatra Neamt város polgármestere szintén 30 napos vizsgálati fogságban várja a vádemelést. Az ügyészség szerint a négy férfi összesen 25 millió dollárt kapott törvénytelenül, hogy cserébe közbenjárjon egy felduzzasztott szoftverbeszerzés ügyében. A dossziéban amúgy kilenc, 2004. és 2012. között tevékenykedett miniszter ellen folyik eljárás. Kettejük, Ecaterina Andronescu és Serban Mihailescu mentelmi jogáról kedden kellett volna döntenie a szenátusnak, de az ülést elnapolták november 19-re.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.