Rács mögé kerülhetnek a nemi erőszak áldozatai

"A Rhodes Egyetem elrejti az erőszaktevőket", " A lányok nem ihatnak sokat, különben megerőszakolják őket" - áll a dél-afrikai egyetem előtt tüntető diákok transzparensein. Az elkövetők helyett azonban ők kerülhetnek börtönbe.

Paprikaspray-t és sokkolót is bevetett a rendőrség, amikor a Grahamstown városában lévő Rhodes Egyetem előtti tömeget próbálták feloszlatni. A diákok azért vonultak az utcára, mert hiába jelentették többen is, hogy megerőszakolták őket, az egyetem nem tett semmit, az erőszaktevőket nem vonták felelősségre. A harmadik napja tartó demonstráción sokan félmeztelenül vettek részt.

Az indulatok azután szabadultak el, hogy diákok egy csoportja a hétvégén a közösségi médián nyilvánosságra hozta az állítólagos erőszaktevők névsorát. Az egyetem válaszul felfüggesztette az előadásokat és felállított egy vizsgálóbizottságot - írja a BBC, hozzátéve, a dél-afrikai törvények értelmében a szexuális erőszakkal vádolt személyeket csak bírósági meghallgatás után lehet megnevezni.

Azonban a diákok nem akartak tovább várni. Sizwe Mabizela alkancellár felszólított mindenkit, hogy amennyiben a bűncselekménnyel kapcsolatos információval rendelkeznek, akkor haladéktalanul jelentkezzenek, ugyanis tudomása szerint egyetlen esetet sem jelentettek eddig az egyetem vezetőségének.

Mindeközben a rendőrség sorra tartóztatja le a tüntető diákokat.

Dél-Afrikában a legmagasabb a regisztrált nemi erőszakszáma, csak tavaly több mint 43 ezer esetet jelentettek, ennél jóval több áldozat lehet, hsizen sokan nem is fordulnak a hatóságokhoz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.