Rábukkantak az elsüllyedt dél-koreai hajóra

A mentőcsapatok megtalálták az ismeretlen eredetű robbanás következtében a Sárga-tengeren elsüllyedt dél-koreai hadihajó farát - közölte hétfőn a dél-koreai hadsereg.

A mentőcsapatok megtalálták az ismeretlen eredetű robbanás következtében a Sárga-tengeren elsüllyedt dél-koreai hadihajó farát
South Korean Marines on rubber boats patrol to search for possible survivors and bodies from the sunken naval ship Cheonan in the waters off Baengnyeongdo, an island near the border with North Korea March 28, 2010. The South Korean naval ship sank on Friday night near the disputed maritime border with the North and 46 sailors were missing. REUTERS/Jo Yong-Hak (SOUTH KOREA - Tags: MILITARY DISASTER IMAGES OF THE DAY)

A 46 eltűntként nyilvántartott tengerész feltehetően a hajótestnek ebben a részében rekedt - közölte az egyesített vezérkar szóvivője. A vezérkar a szöuli parlamentet arról tájékoztatta, hogy Észak-Korea fokozott készültségbe helyezte a tengerparton állomásozó alakulatait, s fokozta a kutatásban részt vevő dél-koreai helikopterek és hajók megfigyelését, de eddig nem tett szokatlan vagy provokatív lépést.

Az 1989-ben rendszerbe állított, 1200 tonnás Csonan (Cheonan) korvett rakétákkal és torpedókkal volt felfegyverezve, és rutinszerű járőrözést végzett a Sárga-tengeren, a Dél-Koreához tartozó Pengnjon-szigetnél, amikor robbanás történt a fedélzetén, majd elsüllyedt. A szóvivő elmondta, hogy búvárok hétfőn megpróbálják elérni a hajófart, amelynek helyét vasárnap este sikerült megállapítani, s amely a szerencsétlenség helyszínétől mintegy ötven méterre található.

A katasztrófa után a 104 fős legénység 58 tagját sikerült kimenteni, de azóta egyetlen túlélőt sem találtak, annak ellenére, hogy nagy erőkkel folyik a keresés hajókról és légi járművekről. Szöul és Washington szerint nincs bizonyíték arra, hogy Észak-Korea süllyesztette volna el a hadihajót. Kim Te Jung dél-koreai nemzetvédelmi miniszter elképzelhetőnek tartja, hogy az 1950-53-as koreai háború idejéből maradt sok észak-koreai tengeri akna egyike sodródott dél-koreai vizekre és robbant fel a hajó alatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.