Rablás az Európai Parlamentben

Ötvenezer eurót vitt el az Európai Parlament egyik brüsszeli főépületében lévő bankfiókból egy szemtanúk szerint magát nőnek álcázó rabló. A jó helyismerettel rendelkező személy egyszerűen elsétálhatott a pénzzel.

Ötvenezer euró zsákmánnyal lépett meg az a férfi, aki csütörtökön kirabolt egy bankfiókot az Európai Parlament egyik brüsszeli épületében - írta rendőrségi forrásokra hivatkozva szombaton a belga sajtó.
A szemtanúk által "hosszú hajúként" leírt, más források szerint "magát nőnek álcázó" ismeretlen személy pisztolynak látszó tárggyal pénz átadására szólította fel az alkalmazottakat az ING bank egyik földszinti fiókhelyiségében, a Paul-Henri Spaak néhai belga államférfiról elnevezett, PHS-ként jelölt épületben, a látogatóközpont közelében.

Nem tudni, hogy a fegyver valódi volt-e. Az illető, miután megkapta a pénzt, azonnal elmenekült a bankfiókból, amely a parlament épületkomplexumának egyik belső csarnokából nyílik. Személyi sérülés nem történt.

Az épületben tartózkodó EU-alkalmazottak egyike elmondta az MTI-nek, hogy egy szemtanú szerint az épületben, ahol a rabló elfutott, lehullott bankjegyek hevertek a padlón.

A PHS épületet gyorsan lezárták, de a több órányi kutatás eredménytelen maradt. A feltételezések szerint azért, mert a rablás helyszínétől nem messze lépcső vezet egy olyan folyosóhoz, amely a PHS épületet a komplexum másik épületével, az Altiero Spinelli olasz politikusról elnevezett ASP szárnnyal köti össze. Ez utóbbi szárnyat minden bizonnyal elmulasztották időben lezárni, így onnan a tettes, akinek a jelek szerint jó helyismerete volt, nyugodtan kisétálhatott a Luxembourg tér nyüzsgő forgatagába.

Az Európai Parlamentben magas biztonsági fokúnak vélt beléptető rendszer működik minden ajtónál, illetve kapunál. A biztonsági rendszer hatékonyságát azonban erősen megkérdőjelezi, ha valaki tényleg valódi lőfegyvert tudott becsempészni az épületbe.

A - talán fegyveres - rablás idején az épületben tartózkodott egy nemzetközi konferencián részt vevő Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök, valamint II. Albert monacói herceg.

Az eset számos élcelődésre adott okot. Volt olyan európai parlamenti képviselő, aki epésen megjegyezte: az EU biztonsági főnökei, illetve szóvivői épp a minap aggodalmaskodtak azon, hogy újságírónak, vagy éppenséggel "hosszú combú, szőke asszisztensnek" álcázott kémek igyekeznek kifürkészni az unió titkait - és közben bankrablást lehet végrehajtani az egyik központi EU-épületben.

Egy másik vicc a nemzetközi pénzügyi válság egyik megszenvedőjével, a Fortis bankházzal kapcsolatos. Eszerint a bankrabló először a Fortis-fiókot kereste fel az Európai Parlament épületében, de ott egy centet sem talált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.