Putyint, Beckenbauert és Blattert is megkörnyékezték a katariak

Egyre többen vannak, akik elvennék az emírségtől a 2022-es futball-világbajnokság rendezési jogát. A FIFA egyik főszponzora, a Sony vizsgálatot követel.
Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Franz Beckenbauert, a német labdarúgás egykori világsztárját és Joseph Blattert, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökét is „megkörnyékezte" Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam - írta a Sunday Times.

A tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap a múlt héten kezdett feltáró riportsorozatot arról, hogy a birtokába került adatok szerint Hammam, az ázsiai konföderáció (AFC) volt elnöke, a FIFA egykori alelnöke - akit korrupciógyanús ügyeiért a szövetség már korábban eltiltással sújtott - kenőpénzekkel megvásárolta hazája számára a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. A lap közölte, hogy hatalmas mennyiségű, több milliónyi olyan dokumentumhoz - köztük email-üzenetekhez, bankszámla-kimutatásokhoz, átutalási bizonylatokhoz - jutott hozzá, amelyek a korrupt ügyleteket bizonyítják.

A riport vasárnap közölt második részéből kiderül, hogy a katari üzletember és egykori sportvezető az Oroszország által elnyert - Anglia által is megpályázott - 2018-as és a Katarnak ítélt 2022-es vb-ről szóló döntések előtt Moszkvában járt Putyin vendégeként. A látogatást Vitalij Mutko, az orosz pályázati bizottság elnöke szervezte. A Sunday Times birtokába jutott adatok szerint Putyin - aki akkoriban az orosz miniszterelnöki tisztséget töltötte be - nem csupán Hammammal, de a katari emírrel is találkozott, akivel a közös földgázkitermelés lehetőségeit tekintették át.

A brit lap által megszerzett dokumentumok szerint a katariak is „felfigyeltek" arra, hogy a 2018-as világbajnokság orosz pályázati csapatát a „Putyin környezete által ellenőrzött" gázipari óriáscég, a Gazprom korábbi illetékesei irányítják.

Az adatokból kiderül az is, hogy Hammam „diszkrét találkozókat" szervezett Blatter számára a katari királyi családdal és „üzleti együttműködési tárgyalásokra" Katarba invitálta Franz Beckenbauert, a FIFA végrehajtó bizottságának egykori tagját annak a német olaj- és gázszállító cégnek a vezetőivel együtt, amely Beckenbauert tanácsadóként alkalmazta. Hammam mindemellett 1,7 millió dollárt fizetett több ázsiai, afrikai és karibi futballszövetség tisztviselőinek támogatásuk elnyerése végett - írja a lap.

A FIFA egyik főszponzora, a Sony elektronikai vállalatcsoport a Sunday Timesnak eljuttatott közleményében a lap értesüléseinek kivizsgálását követelte.

A Sunday Times által megszerzett terhelő dokumentumok alapján máris sportági vezetők - köztük Jim Boyce FIFA-alelnök -, politikusok, korrupcióellenes szakértők szorgalmazzák a 2022-es világbajnokság rendezési jogát odaítélő eljárás újraindítását.

John Whittingdale, a brit parlament sport-, média- és kulturális ügyekért felelős alsóházi bizottságának elnöke már a riport első részének múlt heti közzététele után kijelentette, hogy véleménye szerint elsöprő erejű indokok szólnak a döntési folyamat újbóli elindítása mellett. Whittingdale a BBC-nek nyilatkozva kijelentette azt is, hogy az ügy miatt Joseph Blatter FIFA-elnök helyzete tarthatatlanná válhat.

Ed Miliband, az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője a riport második részének vasárnapi ismertetése után szintén azt mondta, hogy indokolt lenne a pályázati eljárás azonnali újraindítása, ha a lap értesülései bebizonyosodnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.