Putyinnál gáz van és önbizalom

Nincs valódi együttműködés, amíg országaink között vízumkényszer van – jelentette ki a régi-új elnök az EU-orosz csúcs zárónapján Szentpéterváron.

Vlagyimir Putyin José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét és Herman van Rompuyt, az Európai Tanács elnökét fogadta. Az orosz elnök ezzel jelezte: Moszkva számára elsőrangú fontosságú a vízumrendszer enyhítése, amelyre az EU már 2003-ban ígéretet tett, s most Barroso megismételt. A közös sajtótájékoztatón Putyin egy stabil ország vezetőjeként nyilatkozott az ingoványos talajon álló EU-ról. Szerinte Moszkva bízik abban, hogy Brüsszel képes megbirkózni a gazdasági nehézségekkel, és ebben Oroszország kész segítséget nyújtani – írta a Ria Novosztyi hírügynökség. Igaz, Putyin elismerte: ez közös érdek, hiszen az európai recesszió hátrányosan érinti az évente több mint 250 milliárd dollárnyi árut – főként kőolajat és földgázt – az EU-ba exportáló orosz gazdaságot. Az energetikai együttműködéssel, úgy tűnik, Moszkva alapvetően elégedett: Putyin szerint még az idén megkezdődhet a Déli Áramlat építése, és két év alatt el is készülhet az Oroszországból Törökországon, a Balkánon és Magyarországon át Olaszországig haladó gázvezeték.

A májusban harmadszor is elnökké lett Putyin magabiztosságát jelezte, hogy belpolitikai ügyben is nyilatkozott, támogatva a tüntetések szabályozásának szigorítását. A kormánypárt az ellenzék minden módosító javaslatát visszautasítva döntött, hogy a jövőben 300 ezer rubelre – egy rubel kb. 7,5 forint – lesznek büntethetők a szabályszegő résztvevők. Putyin szerint a parlamentben kedden megszavazandó szigorítások csupán összhangba hozzák az orosz szabályozást az európai normákkal.

Érdemi változás nélkül maradt Szíria ügyének megvitatása is, bár itt mintha az EU közelített volna a szankciókat és a katonai beavatkozást elutasító orosz állásponthoz. Van Rompuy ugyanis kijelentette: bár a felek részben másképp értékelik a helyzetet, politikai megoldásra van szükség, és ehhez a legjobb út Kofi Annan terve. A jelek szerint azonban az ENSZ és az Arab Liga által megbízott közvetítő által összehozott terv bukásra van ítélve, hiszen a tűzszünet Bassár el-Aszad rezsimje és az ellene egy éve lázadó erők között a száz civil életét követelő hulai mészárlás után végleg érvényét vesztette: válaszul hétfőn 80 katonával végeztek a lázadók Damaszkusz közelében.

Putyin az Európai Unió két vezetőjével Szentpéterváron. Moszkvának érdeke segíteni
Russian President Vladimir Putin (L) walks with President of the European Commission Jose Manuel Barroso (C) and President of the European Council Herman Van Rompuy during their meeting at Strelna, outside St. Petersburg June 3, 2012. REUTERS/Alexei Nikolsky/RIA Novosti/Kremlin (RUSSIA - Tags: POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.