Putyinnal poénkodott az amerikai elnök

Az orosz elnök tavaly lett a konzervatívok alkalmi üdvöskéje az Egyesült Államokban – és már csak ezért is kézenfekvő célpont a demokrata  Barack Obama számára a fehér házi tudósítók éves gálavacsoráján.

– Kemény volt a tavalyi év. Fájt. Az egyik pillanatban annyira, hogy az a 47 százalék fel is hívta Mitt Romneyt bocsánatot kérni – kezdett bele a beszédébe Barack Obama a fehér házi tudósítók éves washingtoni gálavacsoráján. A társasági eseményen – amelyre kétezer meghívott társaságában a politikai újságírók mellett több filmsztár is meghívást kapott – a mindenkori elnök egy rövid beszéd kedvéért komikust játszik, Obamára pedig jellemző, hogy ilyenkor nem kíméli sem magát, sem mást.

Az általa említett 47 százalék a 2012-es elnökválasztási kampány egyik hírhedt epizódjára utal, amikor egy adománygyűjtő estélyen a republikánus kihívója azt mondta, bármi is történjék, az amerikaiak 47 százaléka úgyis Obamára szavaz majd. Romney ezzel gyakorlatilag lemondott az amerikaiak feléről. A választási szakértők is azonnal szétszedték az amatőr megjegyzés miatt.

Persze – folytatta a mondanivalóját az elnök – elindítottuk a healthcare.gov honlapot. Mehetett volna jobban – mondta az Obamacare néven ismert egészségügyi reform körüli regisztrációs problémákról. – 2008-ban még azzal kampányoltam, hogy Yes, We Can. Tavaly már azzal, hogy Ctrl-Alt-Del – tette hozzá, de önironikus kiszólásból szombaton nem csak a politikai kérdésekkel kapcsolatban eresztett el néhányat. – Csodálatos hír. Harminc év után először nyerte amerikai a bostoni maratont. És ez így is fair. Hat éve egy kenyai az elnök.

Obamát látványosan nem érdekli a politikai korrektség, ha saját személyéről van szó. Megválasztott elnökként tartott első sajtótájékoztatóján, 2008-ban nem kis felhördülést keltve egyszerűen korcsnak nevezte magát.

Az elnöknek futotta egy pikírt megjegyzésre az orosz kollégáról, Vlagyimir Putyinról is. – Ebben az évben – emlékeztetett Obama – megígértem, hogy többször fogok élni a végrehajtói hatalmammal. A kritikusaim erre mondják, hogy afféle „birodalmi elnök" akarok lenni. Az ember egyébként azt hinné, hogy a másik oldalon értékelik ezt az ellentmondást nem tűrő hozzáállást. Már csak azért is, mert hogy a konzervatívok új üdvöskéje nem más, mint Vlagyimir Putyin. Tavaly nem Pat Buchanan mondta, hogy Putyin nyílegyenesen tart a Nobel-békedíj elnyerése felé? Ja. Azt mostanában mindenkinek odaadják – engedte el Obama az egyébként öngyilkos oldalvágást. Ő még az elnöksége első évében, 2009-ben kapta meg a magáét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.