Putyinhoz járult Depardieu az útlevélért

Szocsiba érkezett Gérard Depardieu, és még szombaton átveheti orosz útlevelét Vlagyimir Putyin elnöktől - közölte az orosz államfő szóvivője.

Dmitrij Peszkov elmondta, hogy a francia színész, aki csütörtökön kapta meg az orosz állampolgárságot, magánemberként érkezett az üdülőhelyre. Depardieu-t még tavaly december 21-én hívta meg Oroszországba Dmitrij Medvegyev kormányfő, aki Putyinhoz hasonlóan Szocsiban tartózkodik. 

Az államfő szóvivője az újságírók érdeklődésére azt is közölte, hogy Brigitte Bardot esetleges állampolgársági kérelméről nem volt szó a Kremlben. "Nagyra értékeljük Brigitte Bardot hozzájárulását a világ filmművészetéhez és jelentős erőfeszítéseit a természetvédelemben, de eddig nem volt szó az állampolgárságáról. Ha ilyen kérelem érkezik hozzánk, feltétlenül megvitatjuk" - mondta Peszkov. 

Brigitte Bardot francia színészlegenda pénteken azzal fenyegetőzött, hogy Gérard Depardieu-höz hasonlóan ő is orosz állampolgárságot kér, ha Franciaország nem kegyelmez meg két halálra ítélt öreg cirkuszi elefántnak.

Depardieu tavaly december közepén az őt ért kritikák miatt nyílt levélben jelentette ki, hogy kész visszaadni francia útlevelét és társadalombiztosítási kártyáját. Később azt is megszellőztette, hogy Putyintól akár orosz útlevelet is kaphat.

Depardieu csütörtök este az orosz állami tévében ismertetett levelében megerősítette, hogy ő maga kérte Putyin elnöktől az orosz útlevelet, és boldog, hogy kérését az elnök teljesítette. A színész "nagy demokráciának" nevezte Oroszországot.

Levelét több orosz ellenzéki bírálta. Eduard Limonov, a Másik Oroszország párt vezetője, Putyin éles kritikusa például arra szólította fel a francia színészt, hogy január 31-én menjen el a moszkvai Triumfalnaja térre, zsebében az új orosz útlevelével. A téren minden 31 napos hónap utolsó napján Limonovék a békés gyülekezés jogát követelik. A politikust rendszeresen előállítják a rendőrségre az engedély nélküli tüntetés miatt.

Egy igazi férfibarátság: az újdonsült orosz Depardieu és elnöke, Putyin az útlevélátadáson Szocsiban
Russian President Vladimir Putin (R) greets French actor Gerard Depardieu during their meeting in Sochi January 5, 2013. French film star Depardieu arrived in Russia on Saturday to meet President Putin, who granted him citizenship after a public spat in France over his efforts to avoid a potential 75 percent income tax. Picture taken January 5, 2013. REUTERS/Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Pool (RUSSIA - Tags: POLITICS ENTERTAINMENT) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.