Putyin visszatér

Az orosz lapok – akárcsak az elemzők – igyekeznek „megemészteni” Vlagyimir Putyin miniszterelnök azon egyértelmű hétvégi célzását, hogy 2012-ben ismét a Kreml élére áll. A közte és Dmitrij Medvegyev elnök közötti versengés több, mint látható, nyílt kenyértörésre viszont egyelőre nem fog sor kerülni a két politikus között.

Vlagyimir Putyin kijelentésre az úgynevezett Valdaj Vitaklub egyik rendezvényén került sor. Mint ismert, immáron hatodik alkalommal találkoznak orosz politikai elemzők és a geopolitika orosz alakítói e keretek között, most Jakutföldön, ahol Putyin mellett a jelenlegi elnök, Dmitrij Medvegyev is megjelent.

A bejelentés – írják a lapok – és annak egész körítése ismét megerősítette azt, amit eddig is mindenki tudott: az orosz politika irányításának fő szálai továbbra is Putyin kezében futnak össze. Ebben fontos – sőt nélkülözhetetlen – segítség számára a kormánypárt, mely garantálja számára, hogy sikeres kampányt folytasson a következő választásokon. Medvegyev mögött nem áll ilyen párt – jegyzi meg az egyik szakértő.

Sokan úgy vélik, Putyin idejekorán tett bejelentése egyértelmű válasz Medvegyev nemrég – a gazeta.ru-ban – megjelent cikkére, melyben a jelenlegi elnök már a következő elnökválasztásra vonatkozó elképzeléseit osztotta meg a közvéleménnyel. Sőt, ahogy azt Nyikolaj Zlobin, a Világbiztonsági Intézet Oroszország és Eurázsia Programjáénak igazgatója megjegyezte: Putyin nyilatkozata homlokegyenest ellentétes Medvegyev elképzeléseivel. Míg a jelenlegi elnök a fiatalokhoz, a következő generációkhoz szólt, addig Putyin beszédének első harminc perce elsősorban az időseknek, illetve a nyugdíjasoknak nyújtandó „boldogabb élet” ígéretét hordozta.

A lapok egyetértenek abban, hogy a két vezető közötti versengés több, mint látható, ugyanakkor Putyin profizmusa meggyőző erővel rajzolta fel a miniszterelnök esélyeit, Medvegyevet „béna kacsaként” tüntetve fel. Mindazonáltal a legtöbben úgy vélik: nyílt kenyértörésre egyelőre nem fog sor kerülni a két politikus között.

A nemrég megváltoztott orosz törvények értelmében a 2012-ben 60. életévét betöltő Vlagyimir Putyin ismét két cikluson át lehet majd Oroszország elnöke.

 

Forrás: globusz.net

Putyin belépője egy katonai és biztonsági vezetőkkel folytatandó megbeszélésre 2007-ben. Az első ötbe ígéri a gazdaságot
Moszkva, 2007. július 25. Vlagyimir PUTYIN orosz elnök érkezik egy katonai és biztonsági vezetőkkel folytatandó megbeszélésre 2007. július 25-én a Kremlben. Putyin kijelentette: megerősíti Oroszország erőit válaszul az amerikai rakétavédelmi rendszerek és csapatok Kelet-Európába történő telepítésének tervére. (MTI/AP/RIA-Novosztyi/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.