Putyin új Szovjetuniót alakítana

Három volt szovjet utódállam állapodott meg abban, hogy megteszik az első lépést egy Eurázsiai unió megalapításához. A projekt, melyet Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök talált ki, az egykori Szovjetunióhoz hasonlítana. Dmitrij Medvegyev orosz elnök már alá is írt egy szándéknyilatkozatot egy jövőbeni gazdasági egység megteremtéséről Nurszultan Nazarbajev kazah és Alexander Lukasenko fehérorosz elnökökkel.

Putyin először egy újságcikkben vetette fel az ötletet, nem sokkal azután, hogy bejelentette, újra indul az elnöki posztért a 2012-es választásokon. Véleménye szerint ez a szövetség „történelmi ugrás” lehet a három ország számára, akiknek már van ugyan vámuniója, de az Eurázsiai unió mégis nagy lépés lenne az egységes gazdasági térség kialakításában. - A nyilatkozat és a gazdasági integráció legfőbb, közös célja, hogy létrejöjjön az Eurázsiai Gazdasági Unió - mondták az érintettek Moszkvában, a tervezet aláírása után, írja az AFP.

A tervek szerint a szövetség az Európai Unió mintájára valósulna meg. „A Bizottság – az első a poszt-szovjet történelemben – semleges marad a tagországokkal – tette hozzá a Kreml, ami egyébként nem adott pontos dátumot az unió megalakítására, de sajtóhírek szerint mindez 2015-re várható, a három alapító államon kívül pedig bármely volt szovjet állam csatlakozhat.

Az, hogy a megállapodás milyen hatással lesz Oroszország 18 éven át megtagadott, idén év végén viszont valószínűleg elfogadandó WTO-tagságának alakulására, egyelőre nem tisztázott.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.