Putyin Sztálin példáját követné

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az orosz védelmi iparnak hasonló modernizációra van szüksége, mint az 1930-as években, Sztálin diktatúrája alatt. Az elnök elmondta, az üzemek technológiailag a múlt században ragadtak, ennek oka részben a fegyelem hiánya.

Oroszországnak előre kell lépnie, hogy megújítsa az egyre jobban terjeszkedő orosz védelmi ipart, mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök még pénteken. Ugyan Joszif Sztálin nevét nem mondta ki, Putyin arra a hatalmas méretű iparfejlesztésre utalt, amelyet még a diktátor vitt végbe a második világháborúra készülve. -Végre kell hajtanunk a védelmi iparnak ugyanazt az erőteljes, mindent felölelő modernizációját, ahogy az az 1930-as években is történt –mondta Putyin a biztonsági tanács előtt. Ugyan Sztálin több millió ember halálért felelős, sokan még most is dicsőítik Oroszországban, amiért megnyerte a második világháborút, és iparosította az országot.

Oroszország fél, hogy az ő rakétáit is leszedik
Russian President Putin watches the launch of a missile during naval exercises in Russia's Arctic North on board the nuclear missile cruiser Pyotr Veliky. Russian President Vladimir Putin watches the launch of a missile during naval exercises in Russia's Arctic North on board the nuclear missile cruiser Pyotr Veliky (Peter the Great), August 17, 2005. Russia's President Vladimir Putin oversaw the launch at sea of a ballistic missile on Wednesday, salvaging some honour after the embarrassment of two failed launches on a visit to the fleet last year. Others are unidentified. REUTERS/ITAR-TASS/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE Pictures of the Month August 2005

Putyin harmadik mandátumát tölti elnökként a Kremlben, mostani ciklusa alatt az iparfejlesztést tette prioritássá. Elismerte, hogy a Szovjetunió egyik hajtóerejének tartott védelmi ipar darabokban hever. –Sajnos sok vállalatunk technológiailag a múlt században ragadt –mondta Putyin, és az üzemekben tapasztalható laza fegyelemre panaszkodott. Az1930-es években a szovjet vezetőknek többek között azért sikerült ipari szuperhatalommá tenni a Szovjetuniót, mert terrort is alkalmazva nagyon szigorú előírásokat vezettek be az újonnan felépített gyárakban.

Dmitrij Rogozin, Putyin védelmi iparért felelős embere Facebook oldalán közzé is tett egy levelet, amelyet Sztálin 1940-ben küldött az egyik fegyvergyár vezetőinek. Rogozin szarkasztikusan a következőt fűzte az irathoz: „A fegyelem javítására szolgáló hasonló módszerek a mai napig léteznek.”

A levélben többek között ez áll: „Két – három napot adok arra, hogy megkezdjék a fegyvertöltények gyártását. Ha nem készülnek el időben, átvesszük az irányítást az üzem felett, és minden csirkefogót lelövünk.” Rogozin bejegyzésében megjegyezte, természetesen a diktátor részéről ez csak vicc volt, habár a hibákat valóban nem lehet tolerálni. „A műholdjaink lezuhannak, a hajóink elsüllyednek, az elmúlt tizennyolc hónapban hétszer is gond volt az űrkutatási projektjeinkkel, de senki nem érezte meg ezeknek a következményeit. A tetteseket elő kell állítani, az országnak meg kell ismernie őket –mondta a tanács ülése után.

Putyin azt tervezi, a következő nyolc évben 680 milliárd dollárt költenek a hadseregre. A pénz nagy része az 1,350 védelmi üzembe fog áramlani, ezekben közel kétmillió orosz dolgozik. Az elnök úgy tekint a hadiiparra, mint a stagnáló gazdaság egyik ösztönzőjére. Még azt is megígérte, az ágazatot megnyitja a magáncégek előtt is. Az elnök kritizálói szerint azonban a fegyveripar túl fejletlen, és túl nagy a korrupció ahhoz, hogy ennyi pénzt kapjon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.