Rugalmasságra hajlik Putyin a Hodorkovszkij-ügyben

Az orosz kormányfő kijelentette: ha jövőre elnökké választják, kész megvizsgálni a börtönben ülő egykori Yukos-vezér, Mihail Hodorkovszkij kegyelmi kérvényét.

A csütörtöki élő televíziós fórumot követően Vlagyimir Putyin újságírókkal közölte, hogy erre akkor kerülhet sor, ha a Yukos börtönben lévő volt vezetője megírja kérelmét és elismeri bűnösségét. "A törvény szerint a szabadságvesztésüket töltő elítélteknek kegyelmi kérvényt kell írniuk, de Hodorkovszkij ez ideig ezt nem tette meg"- mondta az orosz kormányfő, aki az elnökválasztáson szintén induló Mihail Prohorov javaslatára reagált. A milliárdos üzletember szerint Hodorkovszkijt ki kell engedni a börtönből.

Putyin előbb elismerően beszélt vetélytársáról, aki szerinte rendes ember, mecénásnak sem rossz, valóban sok művésznek segít a művészetekben. Ugyanakkor a "madarat tolláról, embert barátjáról" közmondással fejezte ki véleményét, mondván, hogy "nincs abban semmi szörnyű, hogy az egyik oligarcha akarja kiszabadítani a másikat". Hodorkovszkij ügyvédje jelzésértékűnek tartja a két potenciális orosz elnökjelölt véleménynyilvánítását. Vagyim Kljuvgant szerint a probléma nem egy embert érint, hanem társadalmi jelentőségű. Az ügyvéd azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a kegyelmi eljárás nem írja elő kötelezően az elítéltnek, hogy az államfőhöz kell fordulnia. Az alkotmányban semmiféle olyan kitétel nincs, hogy a kegyelem csak meghatározott személyekre vonatkozna, amennyiben az államfőhöz fordulnak és elismerik bűnüket.

Hodorkovszkij, az olajcég volt vezetőjének letartóztatását 2003. október 25-én rendelte el a moszkvai bíróság. 2005-ben Platon Lebegyevvel, a Menatep cég volt vezetőjével együtt kilenc év börtönre ítélték pénzmosásért, sikkasztásért és csalásért. Később nyolc évre csökkentették ezt. Ugyanebben az évben Hodorkovszkijt és Lebegyevet újabb ügyben helyezték vád alá. Oroszország egykori leggazdagabb emberét és üzlettársát több millió tonnányi kőolaj ellopásában és 23,5 milliárd dollár tisztára mosásában találták bűnösnek. 2011. május 24-én a moszkvai városi bíróság 13 évre mérsékelte a büntetést, amelybe beleszámították az eddig börtönben eltöltött éveket is.

Mihail Hodorkovszkij tavaly decemberben. Meg kell várni, mennyire komolyak a hatalom szándékai
Hodorkovszkij az ítélethirdetéskor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.