Putyin öv felett is népszerű

Abszolút történelmi csúcsot ért el Vlagyimir Putyin miniszterelnök és Dmitrij Medvegyev államfő népszerűsége – adta hírül hétfőn több más orosz újság mellett a Moszkovszkij Komszomolec című napilap, amely cikkének az Öv feletti népszerűség címet adta. Sokat segítettek az új félmeztelen képek is.

Vlagyimir Putyinban, aki miniszterelnöksége előtt nyolc évig államfő, azelőtt pedig szintén kormányfő volt, a felmérés szerint a  lakosság 73 százaléka, az elnöki tisztségre Putyin által jelölt Dmitrij Medvegyevben 59 százaléka bízik meg.

A Közvélemény Alapítvány mostani felmérése során megkérdezetteknek értékelniük kellett a  két politikus munkáját is. A válaszok szerint 78 százalék támogatja  Putyin válságellenes intézkedéseit, és csupán 12 százalék véli úgy,  hogy rosszul végzi munkáját. Medvegyev  jól birkózik meg az ország  előtt álló feladatokkal - vélte a megkérdezettek 67 százaléka. Elégtelen minősítést az elnök csak 18 százaléktól kapott, az év  elején még 25 százalék volt elégedetlen vele.

A Moszkovszkij Komszomolec politológusokat idézve azt írta: a  két vezető politikus népszerűségének növekedése annak köszönhető,  hogy a múlt héten nem történtek negatív események, amelyek miatt az  emberek szidhatnák a hatalmasokat. Hatással volt a tavalyi kaukázusi  háború évfordulója alkalmából indított propaganda-kampány, és több  sikeres PR-akció is lezajlott. Várható például, hogy a Putyint  meztelen felsőtesttel ábrázoló képek, valamint a pásztor családjánál  tett látogatásáról szóló beszámolók még a jövő héten is  hozzájárulnak majd népszerűsége további növekedéséhez – vélte a  szakértő. Hozzátette: Oroszországban egyelőre nem létezik alternatív  rokonszenv-pólus, vagyis más olyan személyiség, aki magára vonná az  emberek figyelmét, rokonszenvét. A lap megjegyezte: más közvélemény-kutató intézetek adatai szerint Putyin 2007-ben érte el népszerűségének csúcsát.

Miközben azonban Putyin népszerűsége nő, csökken az általa vezetett párt iránti bizalom. A dumában több mint kétharmados többséggel rendelkező Egységes Oroszország párt iránti bizalom egyetlen hét alatt négy százalékkal esett vissza. A szervezet – amelynek elnöke maga Putyin – mindössze 54 százalékot kapna, ha most  vasárnap lennének a választások, vagyis 10 százalékkal kevesebbet,  mint amennyit decemberben szerzett.

A kormány munkáját a lakosság 44 százaléka értékeli kedvezően, 43 százaléka kedvezőtlenül. Igaz, ez javulás, hiszen egy hónappal  ezelőtt 39 százalék volt elégedett és 49 százalék elégedetlen.  Amellett azonban figyelmeztetés a kormánynak, hogy a  megkérdezetteknek mindössze 16 százaléka látja úgy, hogy tekintettel  van az egyszerű emberek érdekeire, míg 27 százalék úgy érzi, a  vezetés teljesen figyelmen kívül hagyja őket. Az emberek 39  százaléka mondta azt, hogy a végrehajtó hatalomtól és a sajtótól nem kap kellő tájékoztatást a gazdaság valóságos helyzetéről.

Gojko Mitic nyomdokain. Az orosz miniszterelnök a Moszkvától 3400 kilométerre keletre fekvő Tuva Autonóm Köztársaságban töltötte vakációját
Tuva Köztársaság, 2009. augusztus 5. A 2009. augusztus 4-én közzétett képen Vlagyimir PUTYIN orosz kormányfő lovagol, amikor szabadságát a Moszkvától 3400 km-re keletre fekvő, Oroszországhoz tartozó Tuva Autonóm Köztársaságban tölti 2009. augusztus 3-án. (MTI/EPA/Alexei Druzhinin)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.