Kitörhet egy új kaukázusi háború

Továbbra is fennáll egy súlyos katonai összetűzés veszélye Grúzia és Oroszország között - jelentette ki Mihail Szaakasvili grúz elnök a tavalyi kaukázusi háború első évfordulóján a német ARD televízióban.

Mihail Szaakasvili emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz kormányfő egy évvel ezelőtt azt ígérte: „valemely testrészeinél fogva fellógatja” a grúz elnököt. Sajtóbeszámolók szerint Putyin azt mondta a felek között  közvetíteni próbáló Nicolas Sarkozy francia elnöknek, hogy "a  tojásainál fogva" fogja felakasztani a grúz államfőt.

Több ezer tüntető ujjong Mihail Szaakasvili láttán a grúz parlament előtt.
Georgians attend a rally in Tbilisi August 12, 2008. At least 150,000 protesters cheered President Mikheil Saakashvili outside Georgia's parliament on Tuesday, backing him in Georgia's confrontation with Russia over the breakaway region of South Ossetia. REUTERS/David Mdzinarishvili (GEORGIA)

Az ARD reggeli magazinműsorában Szaakasvili Oroszországot  vádolta a tavalyi fegyveres konfliktus kirobbantásáért. – Ki kell  mondanunk, hogy Oroszország kezdte. Az orosz vezetés a háborúval  megpróbálta megdönteni a grúz kormányt és megfojtani a grúziai  demokráciát" – fejtegette az elnök, hozzátéve, hogy Moszkva nem járt  sikerrel, fő célját nem érte el.

Határozottan visszautasította Szaakasvili azt a felvetést, hogy  a tavaly augusztusi háborút az Oroszország támogatását élvező, szakadár Dél-Oszétia elleni grúz támadás robbantotta volna ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.