Putyin hamarosan megkegyelmez Hodorkovszkijnak

Az orosz elnök aláírja Mihail Hodrokovszkij kegyelmi kérelmét, a börtönben ülő üzletember ügyvédje viszont azt mondta, hogy nem nyújtottak be ilyen dokumentumot. Ám Putyin szerint már meg is érkezett hozzá a papír.

Vlagyimir Putyin azt ígérte, hogy megkegyelmez a hivatalosan gazdasági bűncselekményekért szabadságvesztésre ítélt – ám több emberjogi szervezet által is politikai fogolynak tekintett – volt oligarchának, Mihail Hodorkovszkijnak. „Több mint tíz évet töltött börtönben, ez komoly büntetés, és azt gondolom, dönteni kell” – mondta többórás, élő tévéadásban közvetített sajtótájékoztatója után Vlagyimir Putyin. Mint kifejtette, a törvények szerint Hodorkovszkijnak kegyelmi kérvényt kellett volna benyújtania, de ő ezt eddig nem tette meg. A közelmúltban azonban érkezett tőle ilyen beadvány, amelyet az államfő – mint azt maga közölte – hamarosan teljesíteni fog, már csak azért is, mert szavai szerint a volt oligarcha emberiességi okokra, édesanyja betegségére hivatkozott.

A Yukos olajtársaság egykori vezérének védői ugyanakkor azt mondták, hogy nem tudnak ügyfelük kegyelmi kérvényéről, és hasonlóan nyilatkozott Hodorkovszkij édesanyja is. Az elnök mellett működő emberi jogi tanács tagja, Tamara Morsakova volt alkotmánybíró szerint viszont az elítélt üzletember jogi képviselői nélkül is megtehette ezt a lépést, és benyújthatta kérelmét a börtön igazgatóságán keresztül. Ennek először a területileg illetékes kegyelmi bizottsághoz kell eljutnia, Karéliában viszont, ahol Hodorkovszkij a büntetését tölti, tegnap kora este e testület képviselője úgy nyilatkozott az Interfax hírügynökségnek, hogy ők is csak a sajtóból értesültek a hírről.

Az elnöki bejelentés már csak azért is meglepetést keltett, mert nemrég még olyan hírek kaptak lábra, amelyek szerint a már két alkalommal elítélt, Putyin bírálójaként ismert volt milliárdos ellen egy harmadik ügyet készítenek elő. Az Interfax úgy értesült, hogy ezúttal egy tízmilliárdos pénzmosási ügyben indult vizsgálat. Az államfő azonban a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ennek nem látja sok értelmét. „Hallottam, hogy beszélnek róla, de egyelőre nem látok olyan veszélyt, amely bárkit is fenyegetne” – idézte szavait a Newsru.com moszkvai internetes hírportál.

A Kremlben vagy úgy vélik, hogy az ellenzéki mozgalmak túljutottak a csúcspontjukon, és lehet ilyen engedményt tenni, vagy valamilyen garanciá­kat kaptak a stratégiainak tekinthető döntés előtt – véli Alekszandr Satyilov, az Oroszországi Politikai Konjunktúraközpont vezérigazgató-helyettese. Az orosz ellenzék egyik legnagyobb gondja ugyanis, hogy nincs igazi vezéregyénisége, Hodorkovszkij pedig alkalmas erre a szerepre – mondta lapunknak a politológus. Ezért ő inkább azt tartja valószínűnek, hogy az egykori milliárdos vállalta, lojális lesz a mostani hatalomhoz, vagy legalábbis semlegességre tett ígéretet.

Hodorkovszkijt – aki a Forbes amerikai üzleti magazin mágnásrangsorában akkor a leggazdagabb orosz üzletemberként szerepelt – 2003. október végén tartóztatták le, majd volt üzlettársával, Platon Lebegyevvel együtt a Yukos élén elkövetett gazdasági visszaélések vádjával bíróság elé állították. A döntésben sokan politikai motívumot is láttak Hodorkovszkij ellenzéki politikai erőket támogatott, és neve a 2004-es elnökválasztás egyik lehetséges jelöltjeként is felmerült.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága azonban 2011 májusában, Hodorkovszkij keresete nyomán hozott döntésében nem látta bizonyítottnak a politikai indítékot. Azt viszont megállapította, hogy sérültek a volt milliárdos bizonyos jogai az eljárás során, amelynek végén, 2005 májusában kilenc év börtönre ítélték. Szeptemberben a fellebbviteli bíróság nyolc évre csökkentette a büntetést, ám 2006 végén újabb eljárás indult ellene – ezúttal 350 millió tonna olaj ellopásával vádolták meg. Az ebben az ügyben hozott ítélet 2010 végén 14 éves szabadságvesztést szabott ki rá, ám ezt másfél évvel később 13, majd tavaly decemberben 11 évre mérsékelték.

Mihail Hodorkovszkij egy moszkvai bíróságon
Mihail Hodorkovszkij egy moszkvai bíróságon. „Kifelejtették” a közelmúltból
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.