Putyin és Netanjahu azonnali fegyvernyugvást sürgetett Szíriában

Bár az izraeli miniszterelnök látogatása előtt Tel-Aviv aggodalmát fejezte ki az orosz fegyvereladások miatt, Szocsiban egyikük sem adott tájékoztatást arról, jutottak-e kompromisszumra ebben a kérdésben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden Szocsiban azonnali fegyvernyugvást sürgetett a Szíriában harcoló felek között. A konfliktusban érintett összes félnek gyorsan tárgyalóasztalhoz kell ülnie – mondta Putyin. Az orosz elnök hozzátette, „a fegyveres konfliktus folytatódása esetén az országot és az egész régiót baljós következmények fenyegetik". Csak a politikai megoldásra való gyors áttérés akadályozhatja meg a „legbaljósabb forgatókönyv" megvalósulását – hangsúlyozta az orosz államfő.  Azt is közölte, megegyeztek az izraeli kormányfővel abban, hogy folytatják az egyeztetéseket a szír konfliktus diplomáciai rendezése érdekében. Putyin óvott minden olyan lépéstől, amely ebben a döntő pillanatban” destabilizálhatja a helyzetet. „Közösen keressük az utat, amely nagyobb stabilitást és biztonságot ígér térségünkben" – mondta Netanjahu, aki csupán néhány órás tárgyalásra érkezett az orosz fekete-tengeri üdülőhelyre.

Az izraeli kormányfő oroszországi látogatását megelőzően a tel-avivi vezetés aggodalmát fejezte ki egy 900 millió dolláros orosz-szíriai fegyverüzlet miatt. Damaszkusz ugyanis megkezdte a Moszkvától 2010-ben megrendelt Sz–300-as légvédelmi rendszer árának kifizetését, a szállítás három hónapon belül kezdődne. Netanjahu a múlt vasárnap azt nyilatkozta: nagyon eltökélt abban, hogy lebeszélje Putyint a fegyverzet leszállításáról. Sem az orosz államfő, sem az izraeli miniszterelnök nem adott tájékoztatást Szocsiban arról, hogy ebben a kérdésben elértek-e bármilyen megállapodást. Oroszország a múlt héten megtagadta a fegyverüzlet felmondását. Moszkvában arra hivatkoznak, hogy egy évekkel ezelőtt aláírt szerződéses kötelezettséget teljesítenek. Sajtóértesülések szerint Moszkva azután döntött az Sz–300-as légvédelmi komplexum leszállításának megkezdéséről, hogy Izrael május elején Damaszkusz környéki célpontokra mért légicsapást.

Az Sz–300-as orosz légvédelmi rendszer 200 kilométeres távolságon belül képes megsemmisíteni az ellenséges rakétákat és drónokat. Ezek a rendszerek megnehezítenék az izraeli légierő esetleges jövőbeli légicsapásait. Tel-Avivban hangoztatják: izraeli részről cél, hogy erőviszonyokat megváltoztató fegyverek ne jussanak el Libanonba, a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szövetséges síita Hezbollahhoz. Viktor Kremenyuk, a moszkvai USA-Kanada Intézet igazgatója szerint Netanjahu azzal, hogy felvetette a légvédelmi rendszerek kérdését, jelezte Moszkvának: Izrael meg fogja azokat semmisíteni, ahogy szíriai területre érnek.

Oroszországban egymást követik a diplomáciai egyeztetések a szíriai válság rendezéséről azóta, hogy a múlt kedden John Kerry amerikai külügyminiszter tárgyalásait követően bejelentették: Washington és Moszkva közös lépéseket tesz a konfliktus politikai megoldása érdekében. Korábban David Cameron brit kormányfő tárgyalt Putyinnal, csütörtökön pedig Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár érkezik Oroszországba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.