Putyin emberi jogi tanácsa kivizsgálná az elrabolt ellenzéki ügyét

Az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács elnöke szerdán a legfőbb ügyészhez és a központi nyomozó hivatal vezetőjéhez fordult, hogy tisztázzák Leonyid Razvozzsajev orosz ellenzéki elrablásának ügyét.

Mihail Fedotov az MTI-nek nyilatkozva elmondta: azt kérte Jurij Csajka legfőbb ügyésztől és Alekszandr Basztrikintől, a Szövetségi Nyomozó Bizottság vezetőjétől, hogy személyesen ellenőrizzék ezt az ügyet. Fedotov azt reméli, hogy a hatóságok lehetőséget adnak a jogvédő testületnek arra, hogy részt vegyen az ügy tisztázásában, amint az a vizsgálati fogságban 2009-ben elhunyt orosz ügyvéd, Szergej Magnyitszkij ügyének kivizsgálása során történt. A válaszra azonban várni kell, mivel a központi nyomozó hivatal elnöke nincs Moszkvában – mondta Fedotov.

– Az a kérdés, hogyan történhetett meg az, hogy a baloldali aktivistát külföldön elrabolták, és két nappal később önként vallomást tett, miközben – ha ez így történt – nemcsak az orosz törvényeket, de a nemzetközi jogot is megsértették – tette hozzá.

A radikális baloldali ellenzéki Razvozzsajev azt állítja, hogy a múlt hét végén Kijevben ismeretlenek elrabolták, és lelki kínzással kényszerítették vallomásra, amelyet azóta visszavont. Razvozzsajevet vasárnap szállították vissza Moszkvába, majd büntetőeljárást indítottak ellene tömeges zavargások előkészítése gyanújával. Rajta kívül több ellenzékit, elsősorban Szergej Udalcovot, a Baloldali Front radikális párt elnökét gyanúsítják ugyanezzel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.