Putyin életére törtek, a tévében vallottak

Alig egy héttel az elnökválasztások előtt csecsen terroristák akciójára derített fényt az ukrán és az orosz titkosszolgálat.

A Pervij kanal orosz állami televíziós csatorna beszámolója szerint a célpont az elnöki székbe visszakészülő Vlagyimir Putyin kormányfő lett volna. Az érintettek már beismerő vallomást is tettek, amit az orosz adó kamerái előtt is megismételtek. A gyanúsítottakhoz még januárban egy robbanás vezetett el: a terroristák az ukrajnai Odesszában bombakészítés közben balesetet szenvedtek, egyikük meghalt. A sérülésekkel kórházba szállított, kazah állampolgárságú túlélő ezután fedte fel a rendőrség előtt a csoport eredeti szándékát. Ilja Pjanzin vallomása nyomán február elején, szintén Odesszában, elfogták a csecsen Adam Oszmajevet is, aki korábban már gyanúsítottja volt egy 2007-es merényletkísérletnek. (A rendőrség akkor egy robbanóanyaggal teli moszkvai autót talált meg időben. A célpont állítólag a Moszkvával szövetséges Ramzan Kadirov csecsen elnök lett volna. Az ügyben két férfit elítéltek, egyet felmentettek, Oszmajev szabadlábon védekezhetett, de megszökött.) Az egy ideig Londonban élt Oszmajev – akinek netbookján Putyin konvojának felvételeit is megtalálták a nyomozók – állítólag a csecsen szeparatisták fejétől, Doku Umarovtól kapta az utasításokat. A hírt megerősítette az orosz kormányfő szóvivője, Dmitrij Peszkov is, de a részletek ismertetésében elzárkózott a sajtó elől.

– Csak pszichésen zavart személyek vélhetnek egy ilyen hírt kampányakciónak – kommentálta a Pervij kanal a feltételezést, hogy az esemény mögött az elnökválasztás közeledte állna. A csatorna állítólag csak pár napja értesült a hírről. Oszmajev februári elfogása megjelent a sajtóban, ám akkor nem esett szó a Putyin elleni merénylet tervéről. A héten a nyomozók a gyanúsítottak vallomásai révén felfedték azt a moszkvai helyszínt is, ahol még a 2007-es akcióból visszamaradt robbanóanyagokat tároltak, amelyeket most Putyin ellen használtak volna fel. Az orosz fővárosban a hír kapcsán nincs látható jele a biztonsági készültség megerősítésének – jelentette kiküldött munkatársunk, Nyilas Gergely.

Az ellenzék szerint nem véletlen az időzítés

Ellenzéki politikusok szerint politikai manőver a Vlagyimir Putyin ellen állítólag tervezett merénylet bejelentésének időzítése az elnökválasztás előtt – írta az MTI. Gennagyij Gudkov, az Igazságos Oroszország párt parlamenti képviselője és a parlamenten kívüli Parnasz ellenzéki párt társelnöke, Alekszandr Rizskov egyértelműen politikai szándékot lát a merényletkísérlet bejelentésében. Az ellenzéki politikusok a Moszkovszkij Komszomolec című lap által szervezett hétfői kerekasztal-beszélgetésen fejtették ki véleményüket. Rizskov szerint a vasárnapi elnökválasztás előtti, negatív szenzációnak szánt bejelentéssel Putyin kampánystábjának az a célja, hogy bizonyítsa: nemcsak a belső, de a külső ellenséggel is fel kell venni a harcot. "A  történelemben nem az első eset, hogy diktátorok így szereztek maguknak felhatalmazást az ellenféllel való leszámolásra" – tette hozzá Rizskov.

Gudkov azt mondta: "mindennaposak a hírek a terrorcselekményekről, merényletekről és azok leleplezéséről, de hogy egy januárban felderített merényletkísérletről épp az elnökválasztás előtt hat nappal történt a bejelentés, annak nem lehet más célja, mint a választók befolyásolása". A kerekasztal-beszélgetés résztvevői nem gondolják úgy, hogy a bejelentés döntően befolyásolná az elnökválasztás végeredményét.
   

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.