Putyin bosszút állt Amerikán

Mély sajnálkozását fejezte ki az amerikai külügyminisztérium, miután pénteken az orosz elnök aláírta a Jakovlev-törvényt, amely többek között megtiltja, hogy amerikai állampolgárok orosz gyerekeket fogadhassanak örökbe.

Az alsó- és a felsőházi jóváhagyás után Vlagyimir Putyin pénteken szignálta a törvényt, amelyet Moszkva deklaráltan válasznak szán az úgynevezett Magnyitszkij-listára. Ez utóbbi amerikai jogszabály, és mintegy hatvan orosz személyiségeket büntet vízummegtagadással és vagyonbefagyasztással – olyanokat, akik washingtoni megítélés szerint benne voltak a lista névadója Szergej Magnyitszkij halálában.

A szülők által elhagyott gyerek egy krasznojarszki kórházban. Több százezren tengődnek az utcákon
Two-year-old Mark reacts in the children's department of a local hospital in Russia's Siberian city of Krasnoyarsk March 23, 2011. One-year-old Artur and his brother Mark were brought to the hospital by the police due to neglect by their parents. They have been living in the hospital for five months and are currently waiting to be put up for adoption. According to hospital officials, they receive up 15 children given up by their parents annually and shelter them at the hospital until they are adopted by families. REUTERS/Ilya Naymushin (RUSSIA - Tags: SOCIETY)

A 37 éves Magnyitszkij ügyvéd és könyvvizsgáló volt, aki a Firestone Duncan brit tanácsadó cég munkatársaként kezelte a Hermitage Capital Management brit befektetési társaság auditálását. A cég orosz érdekeltségeivel szemben adócsalás vádjával eljárás indult 2007-ben, Magnyitszkij azonban azt állította, hogy bizonyítékai vannak, hogy a cégek korábban lefoglalt papírjaival és pecsétjeivel visszaéltek a hatóságokkal a kapcsolatban álló személyek, akik ilyen módon 2004 és 2007 között 5,4 milliárd rubel – akkoriban mintegy 200 millió dollár – költségvetési pénzt szereztek meg. A listán ezek a személyek szerepelnek, de hogy kik, azt Washingtonban még nem hozták nyilvánosságra.

Putyin pénteki aláírása után az amerikai külügyminisztérium mély sajnálatát fejezte ki a választörvény miatt. A törvényt az Egyesült Államok szerint „elhibázott” , mert a gyerekek sorsát „olyan politikai tényezőknek rendeli alá, amelyekhez amúgy semmi közük”. Oroszországban becslések szerint 650 ezer árva tengődik, decsak tördékük, körülbelül 110 ezer gyerek élhet államilag fenntartott intézményekben. A világon tavaly 3400 orosz gyereket fogadtak örökbe, és körülbelül az egyharmaduk, 962 került amerikai nevelőszülőkhöz.

A Magnyitszkij-listára reagáló orosz törvényt Gyima Jakovlev neve fémjelzi: az alig kétéves kisfiú 2008-ban életét vesztette, amikor amerikai nevelőapja a tűző napon álló kocsiban hagyta órákon át. A kisfiú tragédiája körül több Amerikában örökbe fogadott gyermek haláláról cikkezett az orosz sajtó, újra és újra felvetve a tiltás ötletét. A választörvényben az is szerepel, hogy Oroszországban betiltják az amerikai támogatással működő nem kormányzati szervezeteket.

A Magnyitszkij-listát Moszkva egyébként csapdának tartja, amelybe Barack Obama amerikai elnököt a republikánusok vitték bele, hogy mélyponton tartsák az orosz-amerikai viszonyt. A Magnyitszkij-lista csak a Jackson-Vanik törvénykiegészítést váltja fel – vélte nemrég Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy interjúban. A Jackson-Vanik törvénykiegészítés arról szól, hogy az Egyesült Államok nem tekint kedvezményezett kereskedelmi partnernek olyan, nem piacgazdaságként működő országokat, amelyek korlátozzák a kivándorlást. Az egykor még a Szovjetunió és a kommunista tömb ellen hozott törvénykiegészítés az 1974-es amerikai kereskedelmi törvény mellékleteként máig hatályban van, igaz, az augusztusi orosz WTO-csatlakozás miatt vissza kell vonni. Erre a visszavonásra a washingtoni képviselőház már rábólintott, a szenátus később szavaz.

Lavrov a maga részéről egyébként nem tartja jó ötletnek a Jakovlev-törvényt sem: szerinte jó lenne hagyni, hogy az örökbefogadásról tavaly nyáron végül született orosz-amerikai kormányközi megállapodás egyáltalán éreztesse a hatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.