Putyin energia-politikáját védi

Oroszország hozzálát az EU államaihoz fűződő kapcsolatai alapelveinek felülvizsgálatához, amennyiben az energetika területén nem veszik figyelembe érdekeit, de ezt Moszkva szeretné elkerülni - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz kormányfő hétfőn Szocsiban tartott sajtóértekezletén.

Putyin ezt azzal a deklarációval kapcsolatban mondta, amelyet hétfőn írt alá az Európai Unió és Kijev az ukrajnai gázvezetékek közös korszerűsítéséről.

Leszögezte: az Európába irányuló, lényegében orosz gázszállítások mennyiségének növelésével összefüggő problémák megoldásának nincs értelme a szállító nélkül, amint ugyanis a deklaráció is rámutat, a beruházás sikerének legfőbb záloga a vezetéken szivattyúzott gáz mennyisége.

Hozzátette: ez természetes, hiszen ez ad lehetőséget a hitelek törlesztésére, a tranzitdíjak fizetésére. "De ki kérdezett meg minket, hogy tudjuk-e a jövőben ilyen mennyiségeket szállítani, s megtesszük-e, vagy sem. Amennyiben ez csupán egy apró műszaki hiba az orosz-ukrán-uniós kapcsolatok háromszögében, akkor nincs baj. Amennyiben azonban az orosz érdekek szisztematikus hanyagolásáról van szó, az nagyon rossz" - mondta.

"Nagyon jó lenne, ha meghallanának. Mi készek vagyunk a konstruktív együttműködésre minden partnerünkkel" - hangsúlyozta a kormányfő.

Rámutatott, hogy Oroszországnak igen tárgyszerű partneri kapcsolatai alakultak ki gyakorlatilag az összes nagy európai energetikai társasággal. "Ez vonatkozik a szénre, az atomenergiára, az áramra - amelybe az európai társaságok dollármilliárdos, hatalmas összegeket fektettek be -, és természetesen vonatkozik a kőolaj- és gázkitermelésre és a szállításra" - mondta Putyin, s hozzátette, hogy Oroszország 26 milliárd dollár értékben vásárol gázszállítási berendezéseket Európában.

A kormányfő a Brüsszelben aláírt megállapodásról azt mondta, az szerinte enyhén szólva is átgondolatlan és szakszerűtlen.

Üdvözölte, hogy az EU egyre nagyobb figyelmet szentel a gáz Ukrajnán át való szállításának és annak, hogy a vezetékrendszer üzemeltetőjére érvényesítse a nemzetközi szabályokat. "Úgy vélem, ez olyasmi, amit mi is támogathatnánk, de vannak kérdések, amelyek nyitva maradtak. A deklaráció is rámutat, hogy a rendszer normális működése az ukrajnai és az EU-országokbeli politikai rendszer stabilitásának záloga" - mondta. Hozzátette azonban: az e kérdések iránti minden tisztelet ellenére sem érdemes ezeket túlpolitizálni.

Szólt arról is: a brüsszeli dokumentum említi a vezetékrendszer függetlenségét, de kérdés, hogy kitől való függetlenségről van szó. "A megfogalmazásból nem világos, hogy vajon azon hivatalnokok és tisztségviselők önkényétől való függetlenségre céloz-e a dokumentum, akik fegyveres-maszkos kommandósokat küldenek a Naftogaz állami gáziportőrhöz, hogy szerezzék meg azt a szerződést, amelynek keretében az orosz gáz szállítása zajlik, vagy netán az üzemeltetőnek az ukrán államtól való függetlenségére utalnak" - mondta Putyin.

Az orosz kormányfő szerint az EU elutasította, hogy Moszkvával közösen oldja meg az Ukrajnának biztosítandó hitelek kérdését. "Mi már elég jelentős hiteleket bocsátottunk a FÁK-on belüli partnereink rendelkezésére és napirenden van az Ukrajnának nyújtandó hitel kérdése is, de amikor javasoltuk az uniónak, hogy egyesítsük az erőfeszítéseinket, de azt válaszolták, hogy az EU-nak nincs pénze Ukrajnára. Vajon azt jelenti-e mindez, hogy a válságot kihasználva valaki el akarja venni Ukrajnától gázvezeték-hálózatát? Mert ha netán így van, akkor ez rossz megoldás a problémákra" - mondta.

Végül újra felvetette azt, amit Moszkva már a januári gázválság idején is javasolt: hogy hozzanak létre nemzetközi konzorciumot orosz, ukrán és uniós cégek részvételével, s az vegye bérbe a vezetékrendszert. Putyin szerint ehhez vissza lehetne térni, annál is inkább, mivel néhány éve született egy hasonló értelmű orosz-ukrán-német deklaráció, amikor pedig legutóbb felmerült az elgondolás, az ukrán fél egyetértett vele.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.