Putyin: az USA miatt rekedt Snowden Oroszországban

Az Egyesült Államok lényegében maga tartóztatta fel Edward Snowdent Oroszország területén, aki abban a pillanatban elhagyja Seremetyjevót, amikor arra lehetősége lesz - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök. Spanyolország bocsánatot kért Bolíviától.

Putyin az Orosz Földrajzi Társaság meghívásának eleget téve látogatott el a Finn-öbölben lévő Gogland-szigetre, ahol egy diákoknak szervezett régészeti táborban beszélgetett az egyetemistákkal. Kérdésükre beszélt arról, hogy miként került az amerikai titkosszolgálatok adatgyűjtési gyakorlatát kiszivárogtató informatikus Oroszországba.

- Meghívó nélkül érkezett a területünkre, nem hozzánk, hanem más országokba repült tranzittal. Ahogy a gépe (Hongkongból) a levegőbe emelkedett, kiderült, hogy amerikai partnereink lényegében blokkolták a további útját - mondta Putyin. Hozzátette: az amerikaiak „ijesztették el az összes többi országot, senki sem akarja magához venni, így lényegében ők maguk tartóztatták fel őt a mi területünkön”. - Kaptunk egy ilyen karácsonyi ajándékot - tréfálkozott az orosz államfő.

Az Egyesült Államokban hazaárulással vádolt 30 éves amerikai férfi sorsát firtató kérdésre Vlagyimir Putyin egyszerűen azt válaszolta: - Honnan tudjam? Ez az élete, a sorsa - tette hozzá. Szerinte Edward Snowdennek nem célja, hogy Oroszországban maradjon, állandó lakhelyéül másik országot választ.

- Azt mondtuk neki, hogy meghatározott viszonyban állunk az Egyesült Államokkal. Nem akarjuk, hogy ön a tevékenységével ártson az USA-val meglévő kapcsolatainknak. Nemet mondott. Maguk nevetnek, pedig én komolyan beszélek. Azt mondta, hogy folytatni akarom a tevékenységemet, küzdeni akarok az emberi jogokért, mert úgy gondolom, hogy az Egyesült Államok megsért egyes nemzetközi jogi normákat, beavatkozik a magánéletbe, és az a célom, hogy harcoljak ez ellen. Azt mondtuk, hogy: tessék, de csak nélkülünk, nekünk van mi ellen küzdenünk - mondta Vlagyimir Putyin.

Edward Snowden múlt pénteken találkozott a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren orosz és nemzetközi jogvédő szervezetek képviselőivel, valamint neves ügyvédekkel, és bejelentette, hogy ideiglenesen politikai menedéket kér Oroszországtól. Az orosz bevándorlási hatóságnál  azonban hétfőn azt közölték, hogy Snowden továbbra sem adott be menedékkérelmet.

Spanyolország bocsánatot kért Bolíviától

Madrid bocsánatot kért La Paztól azért, mert a kémkedésért vádolt Edward Snowden amerikai informatikus utáni nemzetközi hajszában késleltette Morales bolíviai elnök különgépét.

Bolívia azzal vádolta Franciaországot, Olaszországot, Portugáliát és Spanyolországot, hogy lezárta légterét a Moralest Moszkvából hazaszállító különgép előtt. A repülőgép végül az osztrák fővárosban, Bécsben szállt le, ahol július 3-án - azt gyanítva, hogy Snowden a gépen tartózkodik - átkutatták.

A bocsánatkérésről szóló levelet Angel Vazquez, Spanyolország bolíviai nagykövete adta át hétfőn a La Paz-i külügyminisztériumban. Hangoztatta: nyilvánosan elismerik, hogy a Bécsben alkalmazott bánásmód nem a legmegfelelőbb volt. „Sajnáljuk a nem megfelelő eljárást, ami kellemetlenséget okozott az elnöknek (Moralesnek), és amivel nehéz helyzetbe hoztuk”.

José Manuel García Margallo spanyol külügyminiszter a múlt héten azt mondta, hogy országa kész bocsánatot kérni Bolíviától a Moralesnek okozott kényelmetlenségekért, de cáfolta, hogy lezárták volna a légteret az elnöki különgép előtt.

Madrid nagyon erősen törekszik arra, hogy fenntartsa történelmi kapcsolatait Dél-Amerikával, amelyet fontos piacnak tekint.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.