Putyin visszahívja a csapatokat a Rosztovból

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására visszavonják az orosz katonai egységeket az Ukrajnával határos délnyugat-oroszországi Rosztovi területről - jelentette az Eho Moszkvi rádió vasárnap.
Előzőleg, szombaton Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arról tett jelentést az államfőnek, aki egyben az orosz fegyveres erők főparancsnoka is, hogy befejeződött a Déli Katonai Körzetben nyáron elkezdett hadgyakorlat - tájékoztatott Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. A newsru.com hírportál tudósítása szerint a védelmi tárca vezetője azt követően jelentett Putyinnak, hogy az elnök az orosz nemzetbiztonsági tanács állandó tagjaival tanácskozott. Az államfő utasítása nyomán mintegy 17 ezer 600 katona tér vissza állandó állomáshelyére.

Az ukrajnai válság, valamint a délkelet-ukrajnai szakadárok és az ukrán hatalom fegyveres konfliktusának kiéleződése idején Moszkvában először április 24-én jelentették be, hogy a Délkelet-Ukrajnával határos orosz régiókban hadgyakorlat kezdődött. Az orosz védelmi miniszter nem közölte a műveletben részt vevők számát, csupán annyit, hogy a csapatok "kijelölt feladatot hajtanak végre", s a légierő gépei az államhatár közelében végeznek repülést.

A NATO tisztségviselőinek becslése szerint Moszkva mintegy 40 ezer katonát vezényelt az ukrán határhoz. Alig egy hónap elteltével, május 20-án az orosz védelmi tárca arról tájékoztatott, hogy az orosz katonai egységek parancsot kaptak: térjenek vissza állandó állomáshelyükre az ukrán határ közeléből. A csapatok a Rosztovi, Belgorodi és Brjanszki területeken hivatalos közlés szerint előre eltervezett hadgyakorlaton vettek részt.

A NATO csak május végén erősítette meg, hogy a 40 ezer fős orosz katonaság legalább egy részét a hátországba vezényelték. Mintegy 20 ezer katona azonban az Ukrajnával szomszédos délnyugat-oroszországi területen maradt. Kijev és a nyugati államok azzal vádolják Moszkvát, hogy fegyverekkel támogatja a délkelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat, és augusztusban katonákat is küldött segítségükre. A Kreml tagadta a vádakat.

Borisz Nyemcov vezető orosz ellenzéki politikus, volt miniszterelnök-helyettes az orosz csapatok visszavonásának hírére a Facebook internetes közösségi oldalon azt írta, hogy szerinte ezzel a Kremlben pontot tettek az úgynevezett Új-Oroszország létrehozataláról szóló elképzelésre. Az Ukrajna délkeleti részén önhatalmúlag kikiáltott szerveződést az oroszbarát szeparatisták a szakadár "donyecki és luhanszki népköztársaságból" alakították meg.

Az ukrán válság megoldását célozza, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő a tervek szerint a jövő hét második felében Milánóban találkozik Petro Porosenko ukrán elnökkel. Azt megelőzően, jövő kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Párizsban tárgyal amerikai kollégájával, John Kerryvel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.