Putyin visszaállítaná az orosz befolyást Kelet-Európában

Az orosz elnök igyekszik visszaállítani az orosz befolyást Kelet-Európában – mondta a NATO főtitkárhelyettese hétfőn Budapesten.

Alexander Vershbow a budapesti és washingtoni székhelyű elemzőközpont, a Danube Institute által szervezett konferencián kijelentette: „a szuverén országoknak maguknak kell dönteniük a sorsukról”. Sokat küzdöttünk a szabad, egységes Európáért, ezt most nem akarjuk feladni – tette hozzá.

Súlyos fenyegetés éri a NATO partnereit. Ilyen körülmények között különösen fontos a transzatlanti szolidaritás – mondta az amerikai diplomata a Hadtörténeti Intézet és Múzeum épületében tartott tanácskozáson. Úgy fogalmazott: meg kell mutatni, hogy érkezzen a fenyegetés akár délről, akár keletről, készek egységesen fellépni.

Vershbow közölte, hogy az Oroszországgal szembeni leghatékonyabb bánásmód a szövetség megerősítése. Magyarország számára is a legfontosabb biztonsági garancia a NATO-tagság – tette hozzá.

Felidézte, hogy a NATO több mint 20 éven át széles körű együttműködésre törekedett Oroszországgal. Sikerült stabilizálnia Boszniát, Koszovót, a szervezet együttműködött az orosz kormánnyal az Európa Tanácsban és a terrorizmus elleni küzdelemben. Öt éve a lisszaboni NATO-csúcstalálkozón még részt vett Dmitrij Medvegyev orosz elnök is.

Mára azonban soha nem látott mélypontra jutott a viszony, „az idegenellenes, nacionalista orosz propaganda azt hirdeti, hogy a NATO és az Egyesült Államok támadja Oroszországot, próbálja meggyengíteni, felbomlasztani” – mondta a NATO főtitkárhelyettese, aki arra emlékeztetett, hogy az orosz fenyegetésre válaszul a NATO megerősítette jelenlétét a Balti-tengeren, és tavaly szeptemberben megállapodás született a gyors reagálású – 48 órán belül bevethető –, légi és tengeri támogatású közös kontingensről, valamint a hírszerzési együttműködésről, az információk megosztásáról.

Alexander Vershbow azt hangoztatta: ami a politikai teendőket illeti, átfogó stratégiára van szükség ahhoz, hogy a köztes – a NATO és Oroszország között elterülő – országok is meg tudják őrizni szuverenitásukat. Meg kell találni a módját, hogyan lehet segíteni Ukrajnát, illetve Oroszország más szomszédjainak stabilitását – mondta az amerikai diplomata.

A főtitkárhelyettes kijelentette: a NATO-nak és az Európai Uniónak erősítenie kell az együttműködést, hogy jobban ellen tudjanak állni az orosz dezinformációnak. A következő EU-csúcs és a 2016-ban esedékes varsói NATO-csúcstalálkozó jó alkalom lesz erre – jegyezte meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.