Putyin visszaadja az ukrán hadsereg krími arzenálját

Vlagyimir Putyin orosz elnök méltatta pénteken a hadseregnek a Krím feletti orosz fennhatóság helyreállításában tanúsított "új képességeit", és utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert a Krímet elhagyó ukrán katonák hátramaradt fegyverzetének visszaszolgáltatására.

Putyin új beosztásba helyezett és előléptetett katonatisztekkel találkozott az orosz fővárosban. A rendezvényen Szergej Sojgu védelmi miniszter arról tett jelentést az orosz fegyveres erők főparancsnoki tisztét is betöltő államfőnek, hogy befejeződött az ukrán hadsereg Kijevhez hű egységeinek a Krím félszigetről való kivonulása.

Közben Viktor Janukovics megbuktatott elnök pénteken az ukrán néphez intézett üzenetében kijelentette: Ukrajna minden régiójában népszavazást kell tartani az adott terület státusáról.

A kijevi parlament döntésével február 22-én leváltott államfő az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség által közzétett üzenetében kifejtette, hogy "a Délkelet-Ukrajnában lángra lobbanó tiltakozás a sűrűn lakott iparvidék (lakosságának) természetes reagálása az államcsínyre". Azt hangoztatta, hogy a Majdan vezetői "náci ostromlók vállán" jutottak hatalomra. Szerinte az Ukrajna valamennyi régiójába "az új rend" teremtésének szándékával "kirajzott" fegyveresek százai és az országban zajló "állami folyamatok nem megfelelő kezelése" váltották ki a nép válaszát és azt, hogy Ukrajna elveszítette a Krímet. A megbuktatott államfő úgy véli, hogy a "majdanos hatalom" már nem tud kitérni "az egyre növekvő társadalmi elégedetlenség elől".

A kijevi parlament döntésével február 22-én leváltott államfő, aki egyben a Régiók Pártja tiszteletbeli elnöke is, arra kérte a szervezet szombaton esedékes kongresszusát, hogy szüntesse meg ezt a tisztségét és zárja ki őt a pártból.

Janukovics a megbuktatása utáni napokban menekült Oroszországba. Azóta két alkalommal: előbb február 28-án, majd március 11-én jelent meg a nyilvánosság előtt, és mindkétszer közölte, hogy Ukrajna törvényes elnökének tartja magát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.