Putyin az új csodafegyverrel készül a hétvégi katonai parádéra

Oroszország nagy csinnadrattát szervez a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából sorra kerülő moszkvai ünnepségre. A május 9-ei katonai parádén 15 ezer ember vonul fel, 190 katonai jármű és 150 harci repülőgép lesz látható. Az ünnepségen ezeken felül bemutatják az új Armata T-14 típusú orosz tankokat is.

Az új fejlesztésű harckocsikról az orosz védelmi minisztérium közölt fotókat, de már több videó is felkerült a netre. Az Armata tankokat két személy kezelheti belülről, akik nagyobb védelmet élveznek a korábbi orosz tankokhoz képest. A harckocsi automatikus lőszeradagolójában többféle lövedék fér el, és menet közben is tud majd tüzelni.

Oroszország azt tervezi, hogy 2020-ig körülbelül 2300 T-14 típusú tankot gyárt le, hogy ezekkel cserélje le az elavult szovjet tankállományt – írja a BBC.

Moszkvában május 9-én nagyszabású ünnepséget tartanak a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából, melyen tíz T-14 típusú tankot is láthat a közönség. A katona parádéra meghívták a világ országainak vezetőit is, akik közül jó néhányan már jelezték távolmaradásukat.

Így nem vesz részt például a május 9-ei megemlékezésen Barack Obama amerikai elnök, Angela Merkel német kancellár, Andrej Kiska szlovák államfő és Bohuslav Sobotka cseh kormányfő. Nem tesz eleget Putyin meghívásának Áder János sem, aki maga helyett a moszkvai magyar nagykövetet küldi a győzelem napi ünnepségre.

Az európai államfők, illetve kormányfők közül eddig Tomislav Nikolic szerb és Milos Zeman cseh államfő, Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, Robert Fico szlovák kormányfő, valamint Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök jelezte, hogy Moszkvába utazik. A katonai parádén részt vesz még Kim Dzsongun észak-koreai diktátor is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.