Putyin összefogna a terrorizmus ellen

Blokkokon kívüli nemzetközi biztonsági rendszer létrehozását javasolta az orosz elnök.
Vlagyimir Putyin a második világháborús szovjet győzelem 71. évfordulóján, a moszkvai Vörös téren tartott katonai díszszemlén elmondott beszédében hangoztatta: Oroszország ennek érdekében kész összefogni más országokkal, és velük együtt harcolni a terrorizmus fenyegetése ellen. Az államfő ugyanakkor megengedhetetlennek nevezte a kettős mércét és „a rövidlátó engedékenységet azok iránt, akik új bűnös terveket szőnek”.

A második világháborúban – vagy ahogy Oroszországban nevezik, a Nagy Honvédő háborúban – a náci Németország fölött aratott szovjet győzelemről Putyin azt mondta, hogy az „mindig népünk szent hőstette marad”, és hangsúlyozta: „a szovjet nép hozta el a szabadságot más népeknek”.

Az államfő, aki egyben az orosz hadsereg főparancsnoka is, a Kreml előtti dísztribünről nézte végig a parádét, amelyben tízezer katona, több mint 130 haditechnikai eszköz és hetven repülőgép, illetve helikopter vett részt. Köztük voltak a belügyi erők átszervezésével, hivatalosan a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelemre nemrég létrehozott Nemzeti Gárda tagjai is.

Bár – ellentétben a tavalyi, 70. évfordulós parádéval – ezúttal nem az új fegyverek felvonultatásán volt a hangsúly, ott volt a Vörös téren több, az orosz hadsereg és légierő potenciálját demonstrálni hivatott haditechnikai eszköz. Így például két viszonylag új légvédelmi rakétarendszer, a Pancir és az SZ-400-as Triumf, az RSZ-24 Jarsz szilárd hajtóanyagú, mozgatható indítóállású interkontinentális rakéta, a levegőben pedig feltűnt az először a szíriai orosz hadműveletekben bevetett Tu-160-as szuperszonikus hadászati bombázó is.

Szíriát megjárt Szu-24M vadászbombázók az uráli Jekatyerinburgban is részt vettek a díszszemlén. Merthogy több oroszországi nagyvárosban is tartottak ilyen rendezvényt, sőt a szakadár kelet-ukrajnai régióban, Donyeckben és Luhanszkban is volt katonai felvonulás, a szíriai orosz légi bázison, Hmeimimben pedig a szír hadsereg harcosai is az oroszokkal együtt masíroztak a repülőtér betonján.

 

Kijevben másként ünnepeltek

 

Az ukrán elnök is megkoszorúzta a Győzelem napján Kijevben az Ismeretlen katona síremlékét. Petro Porosenko mellett Volodimir Hrojszman miniszterelnök, Andrij Parubij házelnök és Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere is részt vett az ünnepségen, amelyen díszlövések is elhangoztak. Május 9. Ukrajnában is nemzeti ünnep, igaz, ott – a szovjet hagyományoktól eltérően – nem a Nagy Honvédő Háborúban, hanem a második világháborúban a nácizmus fölött aratott győzelemről emlékeznek meg. Porosenko korábban, egy másik rendezvényen egyebek közt arról beszélt, hogy a diadal lehetetlen lett volna a Vörös Hadseregben, a szovjet partizáncsapatokban, valamint a szovjet és a német erőkkel egyaránt szembeszálló (Oroszországban máig betiltott) nacionalista Ukrán Felkelő Hadseregben harcoló ukránok nélkül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.