Putyin népszerűsége tovább nő

A Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozása óta még magasabbra szökött az országban Vlagyimir Putyin elnök népszerűsége - derült ki a csütörtökön közölt legfrissebb orosz közvélemény-kutatási adatokból.

Az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ (VCIOM) felmérése szerint a megkérdezettek 82,3 százaléka elégedett az orosz államfő tevékenységével. Ez a mérték közelít a hat évvel ezelőtti, 82,9 százalékos népszerűségi mutatóhoz.

A felmérést a múlt hét végén végezték 42 régió 130 településén. A közvélemény-kutató munkatársai 1600 embert kérdeztek meg. A VCIOM által egy héttel korábban közölt adatok szerint Putyin népszerűsége még "csak" 75,7 százalékot tett ki. Ez ötéves rekordot döntött az elnök lakossági támogatottságában.

Putyin népszerűsége tovább nő hazájában,ugyanakkor Düsseldorban gúnyolták az orosz elnököt
Ina Fassbender / Reuters

Putyin népszerűségi mutatójának újabb növekedése a Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozásáról múlt kedden aláírt és pénteken a parlamentben elfogadott megállapodással van összefüggésben. A válaszadók a "súlyos ukrajnai helyzetre" is hivatkoztak, amikor kifejezték elégedettségüket az orosz államfő ezzel kapcsolatos tevékenységével.

Az elnök mögött álló, kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) népszerűsége is ötéves rekordot döntött. A VCIOM adatai szerint a JeR-re most a megkérdezett orosz lakosok 56,2 százaléka szavazna.

A másik nagy oroszországi közvélemény-kutató intézet, a Levada Központ legutóbbi felmérése szerint a megkérdezettek 80 százaléka támogatja Vlagyimir Putyin tevékenységét. Januárban még csak 65 százalékuk nyilatkozott így. A kutatók adatai szerint az orosz államfő munkáját ellenzők száma erőtejesen csökkent az év eleje óta, a januári 34 százalékról 18 százalékra esett. Eközben a válaszadók 60 százaléka véli úgy, hogy Oroszországban "helyes irányban fejlődnek a dolgok".

A Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap keddi cikke szerint Vlagyimir Putyin magas népszerűségi mutatói nem az államfő képviselte orosz politikát, hanem azt a közeget jellemzik, amelyben a közvélemény-kutatások készülnek. A független újság szerkesztősége úgy tartja, Putyin úgy ért el magas támogatottságot tevékenységével, hogy közben a hazafiasságra, a történelmi igazságosságra, az oroszok védelmére és a fasizmus megakadályozására hivatkozott, s ezeket az érveket sulykolták az országos állami televíziós csatornák, amelyeket a legtöbben nézik Oroszországban. A központi tévékben nem hangzott el komoly bírálat a Kreml álláspontjával kapcsolatban. Az újság szerint ezért tört magasra az orosz elnök népszerűsége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.