Putyin: nem lesz radarállomás Kubában

Vlagyimir Putyin orosz elnök cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Oroszország és Kuba elvi megállapodást kötött egy, Havannához közeli radarállomás újbóli használatba vételéről - olvasható a Kreml honlapján csütörtökön közzétett közleményben.

A Kommerszant című orosz napilap szerdán azt írta, hogy az orosz kormány már néhány éve tárgyal a lourdesi rádiólokátor állomás használatáról Havannával, és a megállapodás tervezetét Putyin múlt heti kubai látogatásán véglegesítették - írja a hirado.hu.

A Brazíliában tartózkodó Putyin egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva hamisnak nevezte ezen információkat. "Ez nem igaz. Kubai barátainkkal egyetértésben bezártuk ezt az állomást és nem áll szándékukban újraindítani a működését" - szögezte le az orosz államfő.

A kubai fővárostól mintegy húsz kilométerre található lourdesi állomást 1962-ben kezdték építeni és öt évvel később, 1967-ban kezdte meg a működését. A hidegháború éveiben a szovjet felderítés céljait szolgáló, legnagyobb külföldön lévő jelfogó berendezésként üzemelt 250 kilométerre az Egyesült Államok partjaitól. A Szovjetunió felbomlása után Oroszország működtette tovább, mígnem 20001-ben Moszkva anyagi okok miatt és az Egyesült Államok követelésére lemondott a radarállomás használatáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.