Putyin már tárgyal Orbánnal a folytatásról

Az orosz elnök telefonon beszélt a magyar kormányfővel és a szerb államfővel a Déli Áramlat projekt lezárása utáni energetikai együttműködés lehetőségeiről - közölte a Kreml sajtószolgálata vasárnap.
A rövid tájékoztatás szerint az orosz államfő Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Tomiszlav Nikolics szerb elnökkel a kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseiről is szót váltott.

Putyin hétfőn, Ankarában jelentette be, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megvalósításától és Törökország felé vezető szállítási útvonalat épít ki. Az elnök ezt azzal indokolta, hogy az Európai Unió nem támogatja a beruházást, és Bulgáriától sem kapták meg az engedélyt az építésre. Az Ukrajna megkerülésével tervezett Déli Áramlat európai gázvezeték Oroszország fekete-tengeri partvidékétől indult volna, és Dél- és Közép-Európa országaiba, így Szerbiába és Magyarországra is szállította volna az orosz földgázt.

Alekszej Miller, a beruházó orosz állami energetikai cég vezérigazgatója a bejelentést követően közölte, hogy a Déli Áramlat projektet lezárták. A Gazprom vezetője szombaton a Rosszija 1 állami televíziós csatornának adott nyilatkozatában már arról beszélt, hogy a Déli Áramlat földgázvezeték meghiúsulása miatt a cég felülvizsgálta európai energiapiaci stratégiáját. „Ez itt a vég kezdete az európai végfelhasználókkal kötött szállítási szerződésekre összpontosító piaci stratégiánkban" - mondta Miller, és azt is közölte, hogy Ukrajna szerepe az orosz földgáz továbbításában a nullával lett egyenlő.

A Gazprom vezérigazgatója megjegyezte, hogy Törökország évi 50 milliárd köbméter gázt tud majd továbbítani, és ezt alkalma lesz az EU-val folytatott politikai hatalmi pókerjátszmában is igénybe venni. Azt is megerősítette, hogy az európai uniós szolgáltatóknak ezentúl maguknak kell gondoskodniuk a földgázt a fogyasztókhoz eljuttató vezetékek megépítéséről, mert a Gazprom nem foglalkozik azzal, hogy vezetéket építsen az EU számára.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.