Putyin Kubában kezdi latin-amerikai körútját

Havannában kezd ma hivatalos látogatást Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki megbeszéléseket folytat Raúl Castróval, a kubai állam- és minisztertanács elnökével – jelentette előzetesen a Granma központi pártlap.

Az orosz sajtó értesülése szerint várható, hogy Putyin találkozik a 87 éves Fidel Castróval is, aki immár nyolc éve, betegsége miatt, háttérbe vonult a politikai színpadról.

Egy hete ratifikálta az orosz parlament azt a kétoldalú megállapodást, amelynek értelmében Moszkva elengedi Kubának az egykori Szovjetunióval szembeni adósságának 90 százalékát, azaz 31,7 milliárd dollárnak megfelelő összeget.

A fennmaradó 10 százalékot, mintegy 3,5 milliárdot a karibi szigetország 10 év alatt törleszti a Kubai Nemzeti Bankban vezetett számlára, amelyet Oroszország kizárólag kubai beruházásokra használhat fel. Több mint két évtizedes huzavona zárul le a megállapodással, amelyről elvi egyezséget tavaly, Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő kubai látogatásakor kötöttek.

Putyin kubai látogatása alkalmából 10 orosz-kubai egyezményből álló okmánycsomag kerül aláírásra, többek között a Rosznefty, illetve Zarubezsnyefty orosz és az Union Cuba Petroleo (CUPET) kubai állami olajcégek kötnek egyezményt a kubai területen folytatandó együttműködésről – közölte az orosz elnök titkára, Jurij Usakov.

Putyin Kubából Argentínába látogat, majd vasárnap megtekinti Rio de Janeiróban a labdarúgó-világbajnokság döntőjét számos más állam- és kormányfő társaságában. Oroszország lesz a házigazdája a következő, 2018-as vébének, s Putyin csütörtökön bejelentette, az eseményre eltörlik a vízumkényszert, hogy minél több szurkoló látogasson el a játékokra – jelentette az Interfax.

Brazíliai vizitjén tárgyal Dilma Rousseff elnökkel, s részt vesz Fortalezában a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) tanácskozásán. Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter közlése szerint a találkozón egyezményt írnak alá egy közös Új Fejlesztési Bank létesítéséről 100 milliárd amerikai dollár engedélyezett tőkével. Az ENSZ más tagállamai is csatlakozhatnak később a bankhoz, ám a BRICS országok részesedése nem mehet 55 százalék alá. Arról egyelőre nem született döntés, hogy hol lesz a pénzintézet székhelye és ki lesz az elnöke.

Az orosz elnök indulását megelőzően, csütörtökön interjút adott a Prensa Latina hírügynökségnek, amelyben hangot adott Moszkva érdekeltségének egy egységes és erős, gazdaságilag növekvő, politikailag pedig független Latin-Amerikában. A körút középpontjában a gazdasági kapcsolatok kérdései állnak majd, várhatóan több egyezményt is aláírnak az energetikai, így nukleáris, szállítási, légiközlekedési és egészségügyi együttműködés bővítéséről.

A latin-amerikai útra olyan időpontban kerül sor, amikor nemzetközi nyomás hárul Moszkvára a Kelet-Ukrajnában kialakult válsághelyzetben játszott szerepe miatt. A most felkeresendő városokban Putyinnak azonban aligha kell válaszolni Ukrajnával kapcsolatos kérdésekre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.