Putyin kedvéért sem mozdult meg a tigrislány

Ismét Oroszország fő állatvédőjeként pózolhatott Vlagyimir Putyin orosz elnök, akinek megszervezték, hogy az oroszországi Amuri területen tett látogatása idején, csütörtökön szabadon engedhessen három elárvult fiatal tigrist, Borját, Kuzját és Ilonát.

A ritka, védett amuri tigrisekre 2012-ben találtak rá a zselungyinszkiji vadrezervátum környékén. Az anyjukat orvvadászok ölték meg. A másfél éves fiatal állatok mostanra sikeresen elvégezték a rezervátumban a túlélési tanfolyamot, hogy képesek legyenek az önálló életre a vadonban. Egy évig még felügyelet alatt lesznek, műholdas adóvevőt építettek be nyakörvükbe, amely 12 hónap múlva magától lekapcsolódik - mesélte az elnöki akcióra összesereglett újságíróknak Vitalij Tyimcsenko, az orosz természetvédelmi minisztérium egyik vezető munkatársa.

A rezervátumban készült videofelvételek szerint a hím tigrisek, Kuzja és Borja rögtön kifutottak a konténerekből, ahogy Putyin tisztes távolságból kinyitotta azok ajtaját. Az Ilonának elnevezett nőstény azonban minden noszogatás ellenére sem volt hajlandó elhagyni a szállítóalkalmatosságot. Félórán keresztül próbálkoztak azzal, hogy kimozdítsák, sőt, kikergessék a konténerből a tigrislányt, végül az orosz elnök azt javasolta, hagyják Ilonát megnyugodni, hogy aztán saját akaratából indulhasson neki a tajgának.

Az orosz tévések a farmernadrágba és bőrdzsekibe öltözött Putyint mutatták elsősorban, már csak azért is, mert a tigriseket csak addig lehetett látni, amíg kirohantak a biztonság kedvéért drótkerítéssel körbevett konténerekből. A 61 éves orosz elnökről a Kreml által kialakított képhez hozzátartozik az egészséges, sportos életmód, az állatok és a természet szeretete. A 14 éve hatalmon lévő politikus gyakran mutatkozott a 2012-es elnökválasztási kampányban is védett állatokra figyelmet felhívó akciókban, így például darvakat tanított repülni, motoros sárkányrepülőn kísérve őket. Az akció szépséghibája volt, hogy a szibériai darvak nem repültek el melegebb égtájra, és egyes híresztelések szerint az elnök dereka is megrándult az akció során.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) oroszországi képviseletének közlése szerint az amuri tigrisek védelmét, természetes élőhelyükre visszaszoktatását, megfigyelését célzó program keretében a távol-keleti szelungyinszkiji rezervátumban a mostani volt az eddigi legnagyobb ilyen akció. Körülbelül 360 tigris él vadon Oroszország területén. A századforduló óta 100 egyeddel csökkent a számuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.