Zárolták Putyin dzsúdópartnerének vagyonát Olaszországban

Az olasz hatóságok az Európai Unió által Oroszországgal szemben bevezetett szankciók értelmében lefoglalták az Arkagyij Rotenberg orosz üzletember tulajdonában levő három villát Szardíníában és egy szállodát Róma belvárosában – jelentette kedden az olasz sajtó. 
Arkagyij Rotenberg harmincmillió euró értékű olaszországi vagyonát zárolta az olasz pénzügyőrség. Az értékes ingatlanok mellett befagyasztották az orosz üzletember olaszországi bankszámláit és az olasz vállalatokban birtokolt részvényeit is. 

Lakat került arra a szállodára is, amelyet Rotenberg a római Via Veneto közelében vásárolt.

A 63 éves üzletember az ötödik helyen szerepel azon a feketelistán, amelyet az Egyesült Államok a Krím félsziget orosz annektálását követően állított össze orosz és ukrán politikusok, vállalkozók neveivel. A tiltólistán szereplőkkel szemben az EU is szankciókat vezetett be.

Arkagyij Rotenberg és testvére, Borisz az SZMP Bank és az SZGM Group csoportok tulajdonosai, amelyek a Gazprom finanszírozói.

Az oligarcha Vlagyimir Putyin orosz elnök dzsúdópartnereként ismert, a Szocsiban februárban rendezett téli olimpiai játékok kapcsán Rotenberg nyerte el a legtöbb beruházás lehetőségét - mutatta be az orosz vállalkozót a Corriere della Sera című olasz napilap.

Az újság adatai szerint a Putyinhoz közeli orosz oligarchák kilencvenegy olasz nagyvállalatban bírnak tulajdonrésszel. Közöttük van az Eni olajvállalat és az energiaszolgáltató Enel, a Pirelli motorgyár, a Gancia pezsgőgyár, egy mobiltelefon-társaság, olasz kőolajfinomítók és egy acélgyár is.

Arkagyij Rotenberg az első orosz vállalkozó, akivel szemben az olasz hatóságok érvényesítették az ukrán válság alatt bevezetett szankciókat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.