Putyin az orosz nyelvet is megtisztítaná az idegenektől

Vlagyimir Putyin orosz elnök tisztább, idegen szavaktól mentes orosz köznyelv mellett kardoskodott kedden.
Az orosz elnök az etnikumközi kapcsolatok tanácsának és az orosz nyelv tanácsának együttes ülésén bírálta azt a jelenséget, hogy az orosz internetes felületeken és a televízióban egyre több idegen eredetű szót használnak.

"Nyilvánvaló problémák vannak az orosz nyelv általános állapotát illetően" - mondta, hangsúlyozva, hogy feltétlenül meg kell találni az egyensúlyt egyfelől a hagyományos értékek és identitás megőrzése, másfelől a globális kulturális folyamatoktól való elszigetelődés elkerülése között.

Putyin kormánytisztviselők, írók és oktatók előtt kijelentette: az általános nyelvi környezetet ma elsősorban a média, az internet és a televízió határozza meg, ahol mind gyakrabban elhanyagolják a nyelvi normákat, az alapvető nyelvtani szabályokat, és túlzott mértékben vesznek át szavakat idegen nyelvekből, gyakran szükségtelenül.
Az orosz kormány a helyzet javítására egy sor kezdeményezést tett, egyebek között az irodalom évének nyilvánította 2015-öt Oroszországban - írta a The Moscow Times című napilap.

Vlagyimir Putyin a tanácskozáson azt is elmondta, hogy Oroszországban 193 etnikum és nemzetiség él, amelyek csaknem 300 nyelvet és dialektust beszélnek.

A nyelvi sokszínűség ellenére a lakosság több mint 96 százaléka beszél oroszul - jegyezte meg, utalva arra, hogy sok régióban több állami nyelv létezik, az Ukrajnától tavaly elcsatolt Krímben például három, az orosz, az ukrán és a krími tatár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.