Putyin: Az orosz egységet akarják megbontani a Panama-iratokkal

Az orosz elnök szerint Oroszországot akarták „kezesebbé tenni” az offshore-kiszivárogtatásokat tartalmazó „Panama-iratokkal”. Bizalmatlanságot akartak kelteni a társadalomban a hatalmi, államigazgatási szervek iránt, ellentéteket akartak szítani – mondta Vlagyimir Putyin egy szentpétervári sajtófórumon.

Szerinte Oroszország egysége bosszantja a Nyugatot, csakúgy, mint az, hogy az orosz gazdaság talpon maradt, és az utóbbi időben – bár az olaj- és gázfüggősége fennmaradt – önállóbbá vált, a haderő képességei pedig a sokszorosukra nőttek.

Személy szerint az ő neve nem szerepel ugyan a Panama-iratokban, de az ismerőseit, barátait megtalálták, korrupciós gyanút kezdtek emlegetni velük kapcsolatban, noha ilyen valójában nincs, és „gyártottak egy információs terméket” – fejtegette az államfő arról, hogyan került a hírek élére a panamai kiszivárogtatások után. Azt is hangoztatta, hogy az akció mögött amerikai hivatalos személyek és hivatalos szervek állnak. Szerinte ezt igazolja a WikiLeaksnek az a híre, amely szerint az offshore ügyleteket feltáró újságíró-szervezeteket, az ICIJ-et és az OCCRP-t az amerikai állami USAID segélyszervezet és Soros György is finanszírozza.

Ifjúkori barátjáról, Szergej Rolduginról, aki az iratok szerint kétmillió dollárt futtatott keresztül offshore cégekben, Putyin azt mondta, hogy büszke rá, és a hozzá hasonló emberekre. Művészemberként megpróbált üzlettel is foglalkozni, „egy cég kisebbségi részvényese lett, és keres ezzel egy kis pénzt, de természetesen nem dollármilliárdokat” – idézte a TASZSZ hírügynökség az államfőt, aki azt is közölte, hogy Roldugin szinte minden pénzén drága hangszereket vett külföldön, és azokat Oroszországba vitte. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.